Još sedmoro Rusa pod neutralnom zastavom

Podeli:
Ian Walton/Getty Images

Sedmoro ruskih atletičara dobilo je dozvolu za učešće na međunarodnim takmičenjima, pošto je njihova zemlja i dalje pod suspenzijom Svetske atletske federacije.

Posebna komisija vladajućeg tela svetske atletike ustanovilo je da je sedmoro atletičara ispunilo uslove za takmičenje pod neutralnom zastavom. Među njima su i svetski šampioni Sergej Šubenkov i Marija Kučina.

Rusija je u novembru 2015. godine suspendovana iz međunarodnih takmičenja pošto je otkriven doping program koji je sponzorisala država. Ruskim atletičarima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prošle godine, posle kojih je suspenzija produžena. Za sada su male šanse da se ruski atletičari nađu na Svetskom prvenstvu koje će biti održano u Londonu u avgustu.

Ipak, Šubenkov i Kučina bi mogli da brane svoje titule na 110 metara sa preponama i skoku uvis. Pored njih dvoje, takmičenjima mogu da se vrate i skakači motkom Ilija Mudrov i Olga Mulina, brzi hodači Sergej Širobokov i Jana Smerdova i skakač uvis Danil Cvplakov.

To ujedno znači da je broj ruskih atletičara koji se takmiče pod neutralnom zastavom porastao na 12, pošto su tri zahteva odobrena u februaru, a dva prošle godine. Njihovo učešće na takmičenjima moraće da odobre organizatori.