Heroina Bostonskog maratona trčala ponovo posle 50 god.

Vesti atletika 19. apr 201716:04 > 16:40
Podeli:
Kevin Winter/Getty Images for The Billies

Američka atletičarka, autor i televizijski komentator Ketrin Svicer je trčala na ovogodišnjem Bostonskom maratonu, i to tačno posle 50 godina otkako joj je zbog polne diskriminacije umalo onemogućeno da završi trku.

Ketrin Svicer je 1967. godine bila jedina žena na startu Bostonskog maratona, koji je tada bio rezervisan jedino za muškarce.

Ona je tada sa brojem 261 na grudima počela trku, a posle nekoliko kilometara je jedan od sudija Džok Sempl pokušao da joj strgne broj sa trenerke. Sudija je besno krenuo ka Svicerovoj, koju je spasio tadašnji momak, igrač američkog fudbala, koji je „eliminisao“ arbitra. 

Tačno pola veka kasnije sada 70-godišnja gospođa Svicer se pojavila na startu Bostonskog maratona sa istim brojem kao 1967. godine. Ovoga puta nije bilo nikakve diskriminacije, koja je u sedmoj deceniji 20. veka još uvek bila rasprostranjena u SAD. Sada je učestvovalo preko 12 hiljada žena, kao i 261 članica „Neustrašivog tima Bostonskog maratona“, organizacije koju je Svicerova osnovala. 

„Završila sam trku, kao i pre 50 godina. Mi smo ovde da promenimo položaj žena u društvu. Zamislite šta bi moglo da se dogodi u narednih 50 godina“, istakla je Svicerova posle Bostonskog maratona. 

https://twitter.com/lifeaujus/status/853997949730398208

 Svicerova je na Bostonskom maratonu učestvovala devet puta, a pobedila je na Njujorškom maratonu, kao i na velikom broju drugih trka. Te 1967. godine se prijavila samo preko inicijala, dok je pola veka kasnije završila maraton u vremenu od četiri sata, 44 minuta i 31 sekundi. 

Diskriminacija žena na Bostonskom maratonu je potrajala do 1972. godine, a već posle dve godine Svicerova stigla do pobede u Njujorškom maratonu, dok je 1975. godine na mestu gde je umalo nisu izbacili bila druga. 

Ko je ove godine pobedio na prestižnom Bostonskom maratonu pročitajte ovde.