Dvoransko EP u Beogradu najgledanije u istoriji

Vesti atletika 27. apr. 201717:22 > 17:23
Podeli:
Atletski savez Srbije

Evropska atletska federacija objavilo je da je Evropsko prvenstvo u dvorani, čiji je domaćin prošlog meseca bio Beograd, najgledanije u istoriji.

U odnosu na prethodni šampionat, koje je održano u Pragu 2015. godine, broj gledalaca se udvostručio.

Širom Evrope došlo je do povećanja – 16 odsto u ukupnom broju sati, a 4,9 na sve programe koji su prenošeni uživo, emisije, najzanimljivije delove takmičenja i slično. U odnosu na Evropsko prvenstvo u Geteborgu 2013. godine taj broj je porastao za čak 46,1 odsto.

Ukupno 511 sati prvenstva emitovalo je 29 nacionalnih evropskih emitera tokom tri dana takmičenja i tri dana neposredno posle šampionata.

Na konferenciji za medije pred sam događaj u Beogradu objavili smo informaciju da će biti 25 evropskih emitera, na kraju ih je ukupno bilo 29. Isto tako smo rekli da će biti 330 sati direktnog prenosa, ali konačan broj je preko više od 390 sati. Ovo je odlična vest, a ukupni podaci nam pokazuju da još uvek postoji jaka želja za kraljicom sportova u Evropi. Brojke iz Beograda 2017. pokazuju da idemo u pravom smeru, sad treba nastaviti na poboljšanju TV prenosa i ne treba stati na ovome“, rekao je predsednik Evropske atletske federacije Sven Arne Hansen.

U Velikoj Britaniji i Severnoj Irskoj se broj pregleda takmičenja udvostručio u odnosu na Prag. U periodu od 3. do 8. marta atletika je bila gledanija od svih sportova, čak i fudbalske Premijer lige.

Značajno povećanje što se tiče publike od pre dve godine imale su i skadinavske zemlje među kojima su Danska, Finska, Norveška i Švedska, kao i baltičke teritorije Estonija, Letonija i Litvanija, ali i Poljska, Španija i domaćin – Srbija.