Pauel unajmio advokata: Brisanje rekorda je poniženje

Podeli:
Getty Images Sport/ Hagen Hopkins

Svetski rekorder u skoku udalj Amerikanac Majk Pauel najavio je da će se boriti protiv najnovijeg predloga Evropske atletike, po kome će se brisati svi atletski rekordi pre 2005. godine, koji ne ispunjavaju sve kriterijume po pitanju dopinga.

Evropska atletska federacija je podnela predlog po kome bi se brisali rekordi, koji ne ispunjavaju uslove kredibiliteta, a revolucionarna najava je podigla veliku „prašinu“.

Slavni Majk Pauel, dvostruki svetski šampion, svetski rekorder u skoku udalj sa 8,95 metara iz 1991. godine u Tokiju, je jedan od onih čije se ostvarenje našlo u „opasnosti“.

„Brisanje rekorda je ponižavajuće, nepravda i šamar posred lica. Već sam kontaktirao svog advokata. Postoje neki rekordi koji su pod znakom pitanja, shvatam to, ali moj rekord je ispravan. To je priča o ljudskom srcu i petlji, to je jedan od najvećih momenata u istoriji sporta“, rekao je Pauel

„Takvom odlukom bi uništili mnogo toga. Nije pošteno, bez obzira šta se bude desilo spreman sam na borbu“, kazao je Pauel

Predsednik Međunarodne federacije atletskih asocijacija (IAAF) Sebastijan Kou je pozvao na globalnu debatu po ovom pitanju, dok je Evropska atletika formirala posebnu komisiju iz koje je ovakav predlog i potekao. Predsednik ove komisije Pirs O’Kalahan je istakao da je ovakav predlog o brisanju „spornih“ rekorda neophodan kako bi se „povratio kredibilitet“. 

Bez rekorda u maratonu bi mogla da ostane Britanka Pola Redklif, koja je predlog nazvala „kukavičkim“, dok je njen sunarodnik, sprinter Daren Kembel rekao da je brisanje rekorda za „više dobro“.