"Neutralni Rusi" žele pod svoju zastavu

Vesti atletika 31. jul 201710:20 > 10:30
Podeli:
Jonathan Ferrey, Getty Images Sport

Predsednik Ruske atletske federacije Dmitrij Šljahtin prisustvovaće Kongresu Međunarodne atletske federacije (IAAF) u Londonu gde će održati govor pred predstavnicima ovog tela. Šljahtin će tako pokušati da utiče na proces skidanja suspenzije ruskim atletičarima.

Suspenzija pod kojom se nalazi Atletska federacija Rusije na snazi je od novembra 2015. godine, kada su se pojavile informacije o dopingu ruskih atletičara, koji je sponzorisala država.

Svetska atletska federacija je do sada dala dozvolu za takmičenje za 47 atletičara, ali pod neutralnom zastavom, pošto su dostavili dokaze da su bili testirani po antidoping pravilima.

https://twitter.com/jellingworth/status/890895591139573760

Šljahtin će se nadležnim organima obratiti dan pre početka Svetskog prvenstva u Londonu, a potpredsednik Vlade Rusije Vitalij Mutko istakao je da je njegov govor u Londonu veoma bitan za dalji razvoj tog slučaja.

Imaće priliku da prvi put govori pred ljudima koji su važni za dalji proces odlučivanja, a organizatori Kongresa će već odlučiti o tome da li treba zadržati suspenziju ili ne. Nadamo se najboljem ishodu, ali već pretpostavljamo šta može da se dogodi – moramo da čekamo dok Međunarodni olimpijski komitet ne donese konačnu odluku„, rekao je Mutko.

Ukupno 19 atletičara iz Rusije je izborilo plasman na Svetsko prvenstvo u Londonu, a pre nekoliko dana je ministar sporta Rusije Pavel Kolobkov rekao da će ruskim atletičarima biti pokriveni svi troškovi, uprkos tome što će se takmičiti pod neutralnom zastavom.

Kolobkov je, takođe, najavio i nagrade za osvajače medalja.

Prvenstvo sveta na programu je od 4. do 13. avgusta.