De Gras: Prvo da pobedim Bolta, pa ću mu biti rival

Vesti atletika 31. jul 201713:41 > 13:44
Podeli:
Patrick Smith/Getty Images

Najbrži čovek na svetu Jusein Bolt odlučan je u nameri da se od atletike oprosti u velikom stilu, osvajanjem zlata na Svetskom prvenstvu u Londonu, ali je Kanađanin Andre de Gras odlučan da mu pokvari slavlje.

De Gras je do sada svoj najveći uspeh ostvario na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, gde je osvojio bronzu na 100 metara i srebro na 200 metara.

Samo godinu dana ranije, 22-godišnji kanadski sprinter je potpisao najunosniji ugovor među atletičarima za 8,3 miliona evra, što ne uključuje potencijalne bonuse, koji prelaze 20 miliona. De Gras priznaje da je taj ugovor doneo i veći pritisak, posebno zato što je u pitanju Puma, koja je i Boltov sponzor.

Znao sam u šta se upuštam, treba da zamenim najvećeg, Juseina Bolta. Nećkao sam se, svi bi bili nervozni zbog toga. Razmišljao sam se da li mogu da se izborim sa tim i prihvatim taj izazov. Znao sam da ću tako obezbediti i sebe i svoju porodicu. Ne smem da se plašim i sputavam, želim da uživam“, istakao je De Gras.

David Ramos/Getty Images

Pošto Bolt u Londonu neće trčati na 200 metara, De Gras svoju jedinu šansu da stane na put Boltu ima 100 metara, ako uđe u subotnje finale. Mladi Kanađanin, koji se okrenuo atletici tek sa 17 godina, istakao je da mora prvo da pobedi najbržeg čoveka na svetu da bi se smatrao njegovim rivalom.

To nije rivalstvo. Toliko dugo dominira, nisam ga još pobedio, ali bih voleo da to učinim. Da biste imali rivalstvo, morate da pobeđujete jedan drugoga. On je na zalasku, veteran je, a ja pokušavam da se dokažem“, naglasio je De Gras.

Svetsko prvenstvo u Londonu počinje u petak.