Kou: Bolt je genije kao Ali

Podeli:
Michael Steele/Getty Images

Prvi čovek Svetske atletske federacije Sebastijan Kou rekao je da je najbrži čovek na svetu Jusein Bolt, koji će karijeru završiti za nekoliko dana, imao neverovatan uticaj na atletiku.

Kou je Boltov uticaj uporedio sa onim koji je Muhamed Ali imao u boksu.

On je najbolji sprinter svih vremena. Jusein Bolt je genije. Ne mogu da se setim nikoga, osim Muhameda Alija, koji je imao uticaj unutar i van svog sporta. U pabu imate raspravu oko toga ko je najbolji fudbaler ili teniser, ali ovom momku ne postoji ravan u sprintu“, istakao je Kou.

Bolt je osvojio zlata na 100 i 200 metara, kao i štafeti 4×100 metara tri puta na Olimpijskim igrama – u Pekingu 2008, Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. Međutim, bez najsjajnijeg odličja u štafeti iz Pekinga je ostao pošto je ustanovljeno da je njegov sunarodnik Nesta Karter tada koristio nedozvoljene supstance.

Pored toga, Bolt je svetski rekorder na 100 i 200 metara, a ima i ukupno 11 zlata, od toga tri u najkraćoj disciplini. Upravo trka na 100 metara na Svetskom prvenstvu, koja je zakazana za petak u Londonu, biće mu poslednja individualna u karijeri.

Ne bi trebalo da pričamo da ćemo odjednom naći još jednog Juseina Bolta, kao i da će boks odjednom pronaći drugog Muhameda Alija. Nedostajaće nam njegova ličnost, mi želimo takve atletičare. Lepo je videti nekoga ko ima svoj stav i može da napuni stadione. Nećemo zameniti Juseina Bolta, ne zbog svih trofeja, već zbog njegove ličnosti koja nije dominirala samo atletikom, već sportom generalno“, naglasio je Kou, koji je takođe naglasio da želi da Bolt ostane u atletici i po završetku karijere.

Svetsko prvenstvo u Londonu na programu je od 4. do 13. avgusta.