Klišina: Kada san postane noćna mora

Vesti atletika 9. avg 20179:01 > 9:01
Podeli:
Jonathan Ferrey, Getty Images Sport

Ruska atletičarka Darja Klišina izjavila je da neće trčati počasni krug bez ruske zastave, ukoliko trijumfuje u skoku udalj na Svetskom prvenstvu u Londonu.

Klišina je jedna od 19 ruskih atletičara, koji se kao neutralni takmiče na planetarnom šampionatu jer je Atletski savez Rusije ostao suspendovan zbog sistemskog dopinga, podržanog od strane države.

„Uzbuđena sam što ću se takmičiti u Londonu. Ne sviđa mi se činjenica da neću moći da branim boje Rusije, ali takva je situacija, a mi svi znamo odakle smo. Ako pobedim, u počasnom krugu neću poneti rusku zastavu, jer znam da će biti broblema. Ali kako da pogledam rusku pobliku, ako ne uzmem zastavu… Šta će misliti. Možda ne bih ni trčala pobednički krug. Biće teško pobediti uz Amerikanke Britni Ris i Tjanu Bartoletu, ali mislim smao na sebe. Sve je moguće“, kazala je Klišina, koja će na zaletište prvi put izaći u sredu, za kada su zakazane kvalifikacije u skoku udalj.

Prethodnog leta, 26-godišnja atletičarka je bila jedina Ruskinja na stazi na Olimpijskim igrama u Riju.

„Sada se osećam dobro, ali je situacija bila potpuno drugačija prošle godine. Moj olimpijski san se skoro pretvorio u noćnu moru. Bila sam mirna i sigurna, u dobroj formi sam išla na Ingre. A onda se desila bomba. Na kraju su, dan pre kvalifikacija, zvali mog trenera da mu kažu da imam dozvolu da se takmičim. Bilo je to u pet sati, a posle toga nisam mogla da spavam. Osećala sam mučninu. Bila sam potpuno prazna. Nisam mogla da treniram, da se fokusiram sedmicu pre takmičenja“, kazala je Klišina i dodala:

„Kada mi je odobreno da se takmičim, bilo je glasina da ću morati da nastpim pod neutralnoim zastavom. U tim momentima sam bila obeležena kao izdajica u mojoj zemlji, jer su oni verovali u te vesti. Pokušavala sam da ne čitam komentare ispod slika na Instaframu. Posle kvalifikacija sam sat i po provela u miks zoni jer su me svi zaustavljali. Osećala sam da me razvlače. Svi su želeli da me pitaju o zabrani. Osećaka sam se usamljeno, a čitava ta situacija je sve učinila još gorim. Nisam mogla da se koncentrišem i rezultat je izostao. Postala sam mentalno jača tokom prošle godine. Osećam se starijom od 26 godina. Bilo je to ružno iskustvo, ali me je učinilo jačom“.

Problemi ruskih atletičara počeli su 2014. godine, kada su Julija Stepanova, koja se takmiči na 800 metara, i njen suprug Vitalij, bivši zvaničnik Ruske anti-doping agencije, izneli podatke koji su ukazivali da postoji sistemski doping u Rusiji.

„Sve je počelo sa onim što je Julija Stepanova rekla u nemačkom dokumentarcu. Napravila je haos koji je zahvatio brojne ljude. Imamo mnogo atletičara koji nikada nisu imali problema sa dopingom, ali je ona nagovestila da su svi bili uključeni. Ako želiš da pričaš o nečemu, onda treba da naglasiš ko je kriv, a ne da ispaštaju i oni koji su čisti. Bila sam ljuta. Neću pričati ružno ni o kome. Bitno mi je da ja mogu da spavam mirno, znajući da nisam ništa loše uradila. Razmišljala sam jednom o dopingu kada sam imala 15 godina. Moj lični rekord je tada bio 6.30 metara i gledala sam u starije devojke koje su skakale i sedam. Mislila sam da je to nemoguće bez dopinga. Ali sam nastavila sa treninzima. Nisam imala velike napretke, ali sam uspela da ostvarim nacionalni rekord od 6.52. A onda sm skočila i 7.03. Mislila sam da je život savršen“, zaključila je Klišina.