Shipers odbranila zlato, Koburn iznenađujuća šampionka

Vesti atletika 11. avg 201723:13 > 23:16
Podeli:
Richard Heathcote/Getty Images

Holandska atletičarka Dafne Shipers potvrdila je dominaciju na 200 metara osvojivši zlato na Svetskom prvenstvu u Londonu.

Shipersova je tako odbranila zlato osvojeno pre dve godine u Pekingu, a nastavila je niz najsjajnijih odličja na najvećim takmičenjima, pošto je prošle godine postala olimpijska šampionka u toj disciplini. Za nju je to bila druga medalja u Londonu, pošto je prethodno bila bronzana na 100 metara.

Do novog zlata, Shipersova je došla u vremenu od 22.05 sekundi, što joj je najbolji rezultat ove sezone. Ona je u borbi za titulu za tri stotinke pobedila Mari-Žose Ta Lu iz Obale Slonovače, koja je postavila novi nacionalni rekord. Njima dvema se na podijumu pridružila Šoni Miler sa Bahama, koja je u cilju ostvarila vreme od 22.15 sekunde.

Za razliku od trke na 200 metara, u onoj na 3.000 metara stiplčez je viđeno veliko iznenađenje, pošto je zlato osvojila Amerikanka Ema Koburn rekordom šampionata koji sada iznosi 9:02.58 minuta. Druga je bila njena sunarodnica Kortni Freričs, sa nešto više od sekunde zaostatka, dok se bronzom okitila Kenijka Hjvin Kijeng Jepkemoi.

U jedinoj preostaloj disciplini u kojoj je održano finale, osim u skoku udalj, u bacanju kladiva za muškarce Poljak Pavel Fajdek je po treći put osvojio titulu svetskog šampiona. Fajdek je to učinio hicem od 79,81 metara, ispred Valerija Pronkina, koji nastupa pod neutralnom zastavom. Pronkin je bacio 78,16 metara, a na podijumu se našao još jedan poljski bacač kladiva Vojček Novicki, koji je najbolji hitac imao od 78,03 metara.