Furtula za SK: Pametniji sam, biću spreman za Tokio

Vesti atletika 14. avg. 201716:18 > 16:19
Podeli:
Ian Walton, Getty Images

Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Brazilu. Branio je ugled Crne Gore na Svetskom i evropskim šampionatima u seniorskoj konkurenciji. Osvojio je dosta značajnih odličja, posebno u mlađim kategorijama, ali Danijel Furtula još nije pokazao svu raskoš potencijala koji poseduje.

Kao od brega odvaljeni momak koji je 1992. godine rođen u Mojkovcu, a u duši topao i mio, već duže vreme ima problema sa povredom lumbalnog dela leđa i preponom. Kao i svaki sportista, verovao je da je jači od bola, da mu ne treba pomoć lekara, da će kao borac, što sportisti jesu, uspeti sam da se izbori sa problemom, ali…

„Pogrešio sam što nisam odmah otišao kod lekara kada su se javili prvi problemi. Mislio sam da nije ništa strašno, a često se takmičio preko granica bola. Sada sam shvatio šta prvo treba da uradim. To je da zalečim sve probleme sa povredama koje imam, pa da počnem sa pripremama za ponovni plasman na Olimpijske igre. Za sada sve ide po planu. Oporavak je bio dug i za mene mučan. Jedva sam čekao da se vratim treninzima i radu. Sada su se kockice složile, ili tačnije rečeno polako se slažu, pa uporedo sa treninzima i terapijama polako krećem ka Tokiju. Da sam ranije poslušao lekare, sigurno bi i rezultati bili znanto bolji. Posebno mi je žao zbog Olimpijskih igara u Brazilu gde sam trpeo jake bolove, ali je želja bila veća, odnosno srce brže od pameti“, rekao je na početku razgovora za Sport Klub Danijel Furtula.

Momak koji ima 25 godina aktuelni je državni prvak Crne Gore u bacanju diska sa 64,60 i u bacanju kugle 18,43. Ipak, primarna disciplina je bacanje diska.

„Najveći uspeh u karijeri je plasman na Olimpijske igre u Riju. Naglašavam da ću u Tokiju nastojati da ispravim grešku koju sam napravio u Brazilu. U mlađim danima bio sam vicešampion Evrope u juniorskoj konkurenciji, osvojio sam bronzu na prvenstvu Evrope za mlađe seniore, imam dva zlatna odličja sa Igara malih zemalja, bronzu sa Mediteranskih igara“, rekao je Furtula i nastavio

„Tri puta sam bio šampion na Kupu Evrope u bacačkim disciplinama. Učestvovao sam na Svetskom prvenstvu u Moskvi, i tri puta na Evropskom prvenstvu. Nadam se da ćemo na putu do Olimpijskih igara u Tokiju imati još neki uspeh da dodamo“.

Privatna arhiva

Furtula je na Svetskom prvenstvu u Moskvi bio 26. Što se učešća na smotrama najboljih atetičara Evrope tiče, Furtula je bacao disk u Helsinkiju, Cirihu i Amsterdamu. Bio je konstantan, plasmani su se kretali od 15. do 19. mesta. Da nije bilo povreda, potencijal za koji stručnjaci tvrde da može da ga dovede do samo evrpskog i svetskog vrha bi sigurno došao do izražaja.

„Slažem se sa tim stavom u potpunosti. Sigurno da bi rezultati bili bolji da se nisam takmičio sa povredama i rivalima. Sada sam malo stariji i malo pametniji. Prvo vodim računa o tome da budem potpuno zdrav, a onda da se maksimalno pripremim i opravdam očekivanja svih onih koji veruju u mene i koji smatraju da mogu mnogo više od onoga što sam do sada ostvario. Uveren sam da ću biti učesnik Olimpijskih igara u Japanu“.

Furtula je pomno pratio dešavanja na Svetskom šampionatu u Londonu, a posebno ga je obradovala zlatna medalja Sandre Perković.

„Imam odličnu saradnju sa svim atletičarima sa prostora bivše Jugoslavije. Mnogo su mi pomogli i imao sam priliku da treniram i radim, kako sa Sandrom Perković, tako i sa Primožom Kozmusom i ostalim asovima iz regiona. Prešao sam u Atleski klub Nikšić kako bih imao bolje uslove za rad. Optimista sam i verujem da ću uskoro moći da se pohvalim da su problemi sa povredama iza mene, da sam potpuno spreman i da sa nestrpljenjem očekujem učešće na nekom velikom takmičenju. Iskreno me obradovala Sandra Perković, koristim priliku da joj od srca čestitam na zlatu osvojenom u Londonu“, zaključio je Furtula.

Furtuli ostaje da se što pre oporavi, da dostigne željenu formu i da se pridruži Sandri Perković na Olimpijskim igrama u Tokiju, naravno zajedno sa ostalim atletičarima iz Crne Gore.