Olimpijska šampionka suspendovana zbog dopinga

Vesti atletika 7. nov 201717:42 > 18:34
Podeli:
Buda Mendes/Getty Images

Kenijska atletičarka i osvajačica zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Džemima Sumgong suspendovana je na četiri godine zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci. Sumgong je u Riju donela Keniji prvo zlato u maratonu u ženskoj konkurenciji.

32-godišnjoj Kenijki je na testiranju u rodnoj zemlji otkriveno da je koristila eritropoetin (EPO), supstancu poznatu kao hormon koji povećava izdržljivost.

Sumgongovoj je to druga kazna zbog dopinga u prethodnih pet godina. Prošli put je kažnjena 2012. godine dvogodišnjom suspenzijom koja je poništena posle žalbe. 


Ranije ove godine, Sumgongova je podržala strože doping kontrole i pristala na testiranja koja su obavili doktori Međunarodne atletske federacije.

„Sada će nam biti lakše da komuniciramo sa doktorima pre nego što uzmemo neki lek“, rekla je tada Sumgongova

Kenijka je trebalo da brani titulu na Londonskom maratonu u aprilu, ali je dve nedelje pre trke utvrđeno da je imala nedozvoljene supstance u krvi. Datum početka kazne je 3. april, kada je ustanovljeno da je koristila doping.

Između 2011. i 2016. više od 40 kenijskih atletičara palo je na doping testovima. Među njima je i bivša Džemimina trening partnerka Rita Džepto, koja je zbog korišćenja EPO 2014. takođe kažnjena na četiri godine. 

P.G.