Getlin u centru novog doping skandala

Vesti atletika 19. dec 20179:51 > 9:59
Alexander Hassenstein Getty Images Sport

Džastin Getlin je u centru novog doping skandala nakon što je Anti doping agencija Sjedinjenih Američkih Država otvorila istragu o trci na 100 metara na Svetskom prvenstvu, a povodom istraživanja i pisanja Dejli Telegrafa.

Dejli Telegraf je tajno snimao Getlinovog trenera Denisa Mičela i njegovog agenta Roberta Vagner kako razgovaraju o dopingu , ali i o tome kako da dobave neke od zabranjenih supstanci.

Džastin Getlin je otpustio Mičela, ali Anti doping agencija SAD (USADA) pokreće istragu kako bi ispitala sve navode i dešavanja u timu svetskog šampiona na 100 metara.

Novinari Telegrafa predstavili su se kao ljudi iz filmske industrije koji traže trenera koji bi mogao da im pomogne da glumca dovedu u fizičku formu sprintera. Mičel I Vagner su ponudili da „im nabave testosteron i ljudski hormon rasta kako bi glumac mogao u filmu da izgleda kao pravi sprinter. Proivode bi im dobavio doktor iz Austrije za oko 250.000 dolara“.

U tekstu Telegrafa dalje stoji:

„Nekadašnji olimpijski šampion, trener Denis Mičel i agent Robert Vagner, snimljeni su i kako tvrde da je upotreba zabranjenih supstanci u atletici i dalje veoma široka, ali su i opisali kako se pozitivan rezultat na doping testu može uspešno izbeći. Na jednom od sastanaka, agent je tvrdio da je Getlin poboljšao svoje nastupe koristeći lekove, ali je sprinter u svojim izjavama to oštro demantovao.“

Sve bi za američkog trkača možda bilo drugačije da prethodno nije „odslužio“ dve suspenzije zbog toga što je padao na doping testovima. Nakon što je 2006. godine bio pozirivan na doping testu bio je suspendovan na četiri godine, a 2001. je izdržao jednogodišnju suspenziju iz istog razloga. Getlin je u Londonu prethodnog leta pobedio legendarnog Juseina Bolta u njegovoj poslednjoj trci na 100 metara u karijeri.

U saopštenju USADA se navodi:

„Istrage do kojih dođe na inicijativu uzbunjivača su veoma važne u našim pokušajima da iskorenimo doping. Trenutno radimo na tome da ispitamo sve navode vezane za ovaj slučaj. Kao u svim istragama, želimo da ohrabrimo sve pojedince koji imaju neke informacije da ih podele sa nama kako bi nam pomogli da sport učinimo čistim. Ono što je takođe važno, svi su nevini dok se suprotno ne dokaže. Jedino je fer sačekati kraj istrage pre donošenja bilo kakvih zaključaka.“

Džastin Getlin se oglasio na Instagramu:

https://www.instagram.com/p/Bc4A29PDZ1K/

„Ne koristim i nikada nisam koristio doping. Šokoran sam i neprijatno iznenađen saznanjem da je moj trener imao bilo kakve veze sa tim, pa čak i sa ovakvim navodima i optužbama. Otpustio sam ga čim sam saznao za ovo. Sve opcije pravne zaštite su otvorene jer nikome neću dozvoliti da o meni iznosi ovakve laži. Nemam daljih komentara jer je ovo sada stvar istrage. Može da vam se obrati samo moj advokat“, napisoa je Getlin.

Predsednik Svetske atletske federacije Lord Ko je ocenio da su ove optužbe izuzetno ozbiljne i naveo da je siguran da će biti sprovedena nezavisna istraga.

Saopštenjima su se oglasili i Mičel i Vagner.

„Nikada nisam rekao da je neko od mojih sportista koristio nedozvoljene supstance ili da sam upoznat sa tim da neko od sportista sa kojima trenutno radim to čini“, napisao je Mičel.

„Nisam bio umešan u doping. Jasno vam je da sam igrao igru jer sam znao šta se dešava, morao sam da ih ‘navučem'“, rekao je Vagner.