Đurović za SK: Samo mi je Berlin u mislima

Podeli:
Privatna arhiva

Crnogorski atletičar Tomaš Đurović otkrio je da je poleo da radi sa hrvatskim trenerom Ivicom Jakeljićem kako bi što pre ostvario normu za Evropsko prvenstvo.

Prošlu godinu Tomaš Đurović je završio takmičenjem na Univerzijadi u Tajpeju. Otišao je sa željom da osvoji medalju, stigao je do finala, a na kraju je morao da se zadovolji 10. mestom. Osećanja su bila pomešana.

“Nisam zadovoljan, ali nisam ni nezadovoljan urađenim na Univerzijadi jer nisam bio u top formi. Mučila me šaka, pre i tokom takmičenja, pa je ostvaren rezultat sasvim zadovoljavajući”, rekao je tada za Sport Klub Tomaš Đurović od kojeg se očekuje da se do 2020. godine uključi u borbu za plasman na Olimpijske igre i nastavio:

“Tačno je da je sve podređeno plasmanu na Olimpijske igre, ali je već sada jasno da će trebati mnogo truda, rada i odricanja da bi se stiglo do cilja. Naime, norma je 20.50. Trenutno u svetu ima više od 20 momaka koji baca kuglu preko 21-og metra, a ja se tek uključujem u seniorske vode. To naravno ne znači da planiram da tražim alibi. Boriću se do poslednjeg atoma snage, raditi maksimalno i uz božiju pomoć stići do Olimpijskih igara. Prvo naredno veliko takmičenja i prva prilika za novo dokazivanje i proveru mogućnosti je Evropsko prvenstvo koje je na programu naredne godine”.

U mlađim kategorijama, Tomaš je bio treći na Balkanu u juniorskoj konkurenciji, bio je učesnik Evropskog i Svetskog šampionata, a kao senior je stigao do četvrtog mesta na Balkanskom šampionatu u dvorani, trećeg mesta i bronzane medalje na Mediteranskim igrama, srebrne medalje na Igrama malih zemalja u San Marinu. Državni je rekorder Crne Gore sa 19,85. Na prvi pogled, 20,50 izgleda nedostižno iako je zaista ostalo mnogo vremena do 2020. godine kada su na programu Olimpijske igre.

Na pitanje kako teku pripreme za najvažnije takmičenje ove godine kada su atletičari u pitanju, a to je naravno Evropsko prvenstvo u Berlinu, Tomaš je za Sport Klub rekao:

“Ima dosta promena u odnosu na priču koju smo napravili posle Univerzijade. Već tri meseca radim sa trenerom reprezentacije Hrvatske Ivicom Jakeljićem. Jako sam zadovoljan sa dosadašnjim radom. Krajem januara sam otvorio sezonu u Južnoj Africi gde sam bacio 19.83, što je samo sedam centimetara manje od norme za Evropsko prvenstvo koje se odražava u avgustu u Berlinu. Nažalost na tom takmičenju sam se povredio u petoj seriji kada sam i ostvario najbolji rezultat. Pukao mi je misić na desnoj nozi. Ostaje žal što nisam uspeo da završim takmičenje jer bih sigurno već sada ima normu za Evropsko prvenstvo.“

Do avgusta ima dosta vremena. Sedam centimetara je i malo i mnogo. Na pitanje kakvi su planovi za nastavak sezone i da li san o plasmanu na Olimpijske igre i dalje živi iako je norma 20.50, Đurović je rekao:

“Trenutno se nalazim u Dohi u Aspire akademiji gde radi moj trener Ivica Jakeljic. Priključio sam se njegovom timu i polako se oporavljam i spremam za sledeća takmičenja. Što se tice Berlina, uveren sam sa da ću ostvariti normu. Najvažnije je da me mimoiđu povrede. Imam priliku da sarađujem i treniram sa Filipom Mihaljevićem koji je bio treći na Svetskom prvenstvu, tu je bacač diska Moaz Ibrahim koji je prvak sveta u konkurenciji mlađih juniora. Trenirati u ovakvim uslovima sa jednim od najboljih bacača sveta je san svakog sportiste. Da nije bilo prijatelja iz Bemaksa koji su mi pomogli kada mi je bilo najteže nikada ne bih došao u priliku da radim u uslovima u kojima radim. Norma od 20.50 izgleda zaista daleko. Zbog toga ne želim ništa da obećavam niti da pričam o Olimpijskim igrama. Idem korak po korak. Sada je primarni cilj da ostvarim normu za Evropsko prvenstvu koje je na programu ove godine. Ima vremena do 2020. godine.“