Furtula za SK: U duši sam ratnik, ratnici se ne predaju

Vesti atletika 27. feb. 201813:46 > 14:00
Podeli:
Ian Walton, Getty Images

Crnogorski atletičar Danijel Furtula je sa 19 godina učestvovao na Olimpijskim igrama u Londonu, a četiri godine kasnije i u Rio de Žaneiru.

Furtula je branio ugled Crne Gore na svetskom i evropskim šampionatima u seniorskoj konkurenciji, osvojio je mnogo značajnih odličja, posebno u mlađim kategorijama, ali još nije pokazao svu raskoš talenta.

Momak koji ima 26 godina aktuelni je državni prvak Crne Gore u bacanju diska sa 64,60 metara i u bacanju kugle sa 18,43 m. Ipak, primarna disciplina mu je bacanje diska. Furtula je na Svetskom prvenstvu u Moskvi bio 26. Što se učešća na smotrama najboljih atetičara Evrope tiče bacao je disk u Helsinkiju, Cirihu i Amsterdamu. Bio je konstantan, plasmani su se kretali od 15. do 19. mesta. Da nije bilo povreda, potencijal za koji stručnjaci tvrde da može da ga dovede do samo evrpskog i svetskog vrha bi sigurno došao do izražaja.

Kao od brega odvaljeni momak rođen 1992. godine u Mojkovcu već duže vreme ima problema sa povredom lumbalnog dela leđa i preponom. Kao i svaki sportista, verovao je da je jači od bola, da mu ne treba pomoć lekara, da će kao borac, što sportisti jesu, uspeti sam da se izbori sa problemom, ali…

Pogrešio sam što nisam odmah otišao kod lekara kada su se javili prvi problemi. Mislio sam da nije ništa strašno, a često se takmičio preko granica bola. Sada sam shvatio šta prvo treba da uradim. To je da zalečim sve probleme sa povredama koje imam. Za sada sve ide po planu. Oporavak je bio dug i za mene mučan. Jedva sam čekao da se vratim treninzima i radu. Sada su se kockice složile, ili tačnije rečeno polako se slažu. Da sam ranije poslušao lekare, sigurno bi i rezultati bili znatno bolji. Posebno mi je žao zbog Olimpijskih igara u Brazilu gde sam trpeo jake bolove, ali je želja bila veća, odnosno srce brže od pameti,“rekao je Furtula na početku razgovora za Sport Klub.

Privatna arhiva

Član Atletskog kluba Nikšić protekle dve godine je prošao kroz težak period. Momak koji može da se pohvali da je uz već pomenute državne rekorde u bacanju kugle i diska, osvojio srebrnu medalju na juniorskom Evropskom prvenstvu 2011. godine, da je dva puta osvajao zlatnu medalju na Igrama malih zemalja, pre nešto više od dva meseca dobio je toliko željeno odobrenje da može da počne sa treninzima, da može da se vrati atletici.

Ja sam ratnik u duši, a ratnici se nikada ne predaju. Nije mi bilo lako da umesto na atletski teren i trening idem od lekara do lekara, da češće budem na terapijama nego u krugu za bacanje. Međutim, bio sam svestan da je to period koji moram da izdržim, koji moram da uradim kako bi u bliskoj budućnosti pokazao koliko mogu i vredim. Da ne verujem da mogu mnogo odavno bih digao ruke od svega i sigurno se ne bih vraćao atletici”, naglasio je Furtula.

U međuveremenu, Danijel nije sedeo skrštenih ruku, pa je pripreme počeo u timu sa Sandrom Perković i njenim trenerom Edisom Elkasevićem.

Pawel Kopczynski – Pool/Getty Images

Iluzorno je trošiti reči koliko sam srećan što imam priliku da radim sa najboljom atletičarkom planete kada je bacanje diska u pitanju, njenim timom i vrhunskim stručnjakom kakav je Elkašević. Sandra ima dva zlata sa Olimpijskih igara, bila je šampion planete, četiri puta je bila šampion Evrope. I to je samo deo trofeja koji je osvojila”, naglasio je Futula i nastavio: “Prošli put kada smo pričali, rekao sam da mi je želja da se ponovo nađem na Olimpijskim igrama. Rekao sam da ću se boriti za mesto u Japanu. Sada je stav malo promenjen kao i priroriteti.

Na pitanje kakve su ambicije u tekućoj godini Furtula je rekao:

Tek sam se vratio u trenažni proces. Postepeno, korak po korak pojačavamo intenzitet rada i nemam u planu takmičenja kada je tekuća sezone u pitanju. Cilj je da se vratim u formu koju sam imao pre povrede, a da pri tome ni jednog trenutka ne prenaglimo kako se problemi sa leđima ne bi vratili. Za sada sve ide kako treba. Srećan sam i motivisan do neba. Ponavljam još jednom. Ratnik sam u duši, ratnici se nikada ne predaju a da da ne verujem da mogu da budem u samom evropskom i svetskom vrhu sigurno se ne bih vraćao atletici. San ostaje isti, želim da ponovo učestvujem na Olimpijskim igrama, ali sada znam i svestan sam da mogu da trajem još nekoliko olimpijskih ciklusa. Ako ne budem učestvovao u Japanu, nadam se da ću maksimalno spreman dočekati takmičenja u Parizu. Do tada verujem da će dolaziti mnogo lepih vesti za ljubitelje atletike od mene i tima sa kojim imam čast da radim. Koristim priliku da se zahvalim i Atletskom savezu Crne Gore ne velikoj podršci i pomoći”, rekao je za kraj razgovora i dodao:

Da ne bude zabune, nisam odustao od Olimpijskih igara u Japanu i boriću se do poslednjih atoma snage da stignem do Tokija”.