SP: Volšu rekord šampionata, Majeru novo zlato

Vesti atletika 3. mar 201822:30 > 22:33
Michael Steele/Getty Images

Drugi dan Svetskog dvoranskog prvenstva u Birmingemu obeležio je novozelandski bacač kugle Tomas Volš, koji je na putu do zlata postavio novi rekord šampionata.

Volš je u šestom i ujedno poslednjem pokušaju bacio 22,31 metra i za nešto manje od metra je pobedio Nemca Davida Štorla. Prethodno je Novozelanđanin dva puta bacio 22,13 metra, što bi mu svakako bilo dovoljno za novo zlato, pošto je odbranio titulu od pre dve godine iz Portlanda.

Njima dvojici se na podijumu pridružio Čeh Tomaš Štanek hicem iste dužine kao Štorlov, ali je morao da se zadovolji bronzom.

Rekord prvenstva postavila je i Amerikanka Kendra Harison na 60 metara sa preponama u vremenu od 7.70 sekundi. Ona je za devet stotinki pobedila sunarodnicu Kristinu Mening, dok se bronzom okitila Nadin Fiser iz Holandije.

Pored Volša, titulu je odbranila i Venecuelanka Julimar Rohas, koja je slavila u troskoku najboljim rezultatom sezone od 14,63 metara. Drugo mesto zauzela je Kimberli Vilijams sa Jamajke, dok je treća bila Špankinja Ana Peleteiro.

Michael Steele/Getty Images

U centru pažnje našao se i Francuz Kevin Majer, koji se okitio zlatom u sedmoboju sa 6.348 bodova. Majer je tako objedinio titule svetskog šampiona na otvorenom i dvorani, pošto je prošle godine trijumfovao u Londonu. Iza njega našao se Damjan Vorner iz Kanade, sa pet bodova manje, dok je bronza pripala Estoncu Majkelu Ujbou.

U konkurenciji muškaraca zlato je pripalo Amerikancu Vilu Kleju, koji je prethodno titulu svetskog dvoranskog šampiona osvojio 2012. godine. Srebro je osvojio Almir dos Santos iz Brazila, dok je bronzani bio Portugalac Nelson Evora.

Titule svetskog šampiona osvojili su i Poljak Adam Kščot na 800 metara, Pavel Maslak iz Češke na upola kraćoj deonici i Amerikanac Kristijan Kolman na 60 metara. Kod atletičarki, Kortni Okolo iz Sjedinjenih Država je bila najbolja na 400 metara, njena sunarodnica Sandi Moris je slavila u skoku s motkom, dok je Etiopljanka Genzebe Dibaba bila neprikosnovena na 1.500 metara.