Furtula za SK: Nikada nisam bio jači

Vesti atletika 27. jul. 201810:23 > 10:39
Podeli:
Ian Walton, Getty Images

Danijel Furtula je dva puta branio ugled Crne Gore na Olimpijskim igrama. Sjajni bacač diska bio je u Londonu i Riju, a posle Rija je doživeo težak udarac. Uspeo je da se oporavi i sada kaže da nikada nije bio jači.

Stameni Mojkovčanin je na Olimpijske igre u Brazil krenuo sa povredom leđa. Nije mogao da pruži maksimum. Lekari su odmah predložili mirovanje i terapije. Međutim, kao i mnogi drugi sportisti, Furtula je verovao da može da pobedi bol, da može da se nosi sa povredom, da može da ostvaruje dobre rezultate i pored bolova.

Međutim, u jednom trenutku je morao da se suoči sa surovom realnošću. Svestan da mora da sluša lekare i da je pauza uz terapije jedini način da se vrati bacanju diska, odlučio je da prihvati da je izgubio bitku, ali je isto tako odlučio da dobije rat.

“Vratiću se jači nego ikada”, rekao je za Sport Klub pre nešto više od godinu dana Danijel Furtula.

Zeleno svetlo od lekara da može da počne sa radom dobio je u aprilu ove godine. U međuvremenu, Danijel Furtula je postao deo tima čiji je zaštitni znak Sandra Perković. Furtula je dobio priliku da radi sa trenerom Edisom Elkasevićem, a zatim se prvu put pojavio na bacilištu nedavno na mitinzima u Celju i Splitu, odnosno na Balkanskom šampionatu u Bugarskoj gde je stigao do bronzane medalje.

“Kao što sam i obećao, uspeo sam da se vratim. Nikada se nisam osećao jačim u svakom smislu. Svako ko se bavio sportom zna šta znači kada vam saopšte da nešto čemu ste posvetili život morate da ostavite sa strane na godinu dana. Neki su mislili da je i karijera Danijela Furtule gotova, ali su se prevarili. Slušao sam savete lekara i borio se sam sa sobom. Nije mi bilo lako. Mnogo puta sam razmišljao o tome da odustanem od borbe, ali nisam, jer se borci i ratnici nikada ne predaju. Sve što sam preživeo me učinilo snažnim i jakim, a sreća prati hrabre, pa je tako pogledala i mene”, rekao je Danijel Furtula za Sport Klub i nastavio:

“U međuvremenu sam postao deo tima u kojem je centralna figura Sandra Perković devojka o kojoj je iluzorno trošiti reči. Samo da se nabroje sve medalje koje je osvojila pa ne bi bilo dovoljno prostora u novinama. Uslovi koje imam za rad su nestvarni. Saradnja sa trenerom Edisom Elkasevićem i njegovim timom saradnika takođe. Na takmičenja u Celju i Splitu, odnosno na Balkanski šampionat sam ušao bez imperativa sa željom da vidim koliko mogu. Osvojio sam bronzanu medalju, ostvario odlične rezultate, a samo 20 centimetara me je delilo od odlaska na Evropsko prvenstvo u Berlin. Imam još jednu priliku, ali iskreno nisam previše opterećen normom. Važno mi je da sam zdrav, spreman, da napredujem i da je san ponovo oživeo”.

Privatna arhiva

Pitanje nije bilo potrebno postavljati, Furtula je odmah prešao na priču o snu.

“San mi je da treći put uzastopno učestvujem na Olimpijskim igrama. Norma je paklena. Iznosi 65 metara, a medalja na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima može da se osvoji sa takvom daljinom ili metar, dva jačom. Trenutno na treninzima bacam bez problema oko 60 metara. Znam da je pet metara velika distanca, ali uz uslove koje ima, uz rad na koji sam spreman, uz ogroman motiv i želju koju osećam u grudima verujem da mogu do Japana. Ponavljam još jednom, prošao sam kroz jako težak period u životu i sada zaista uživam u svakom trenutku. Ponovo sam na bacalištu, ponovo sam na velikim takmičenjima, a na krilima pozitvne energije mogu da bacim 65 metara. Siguran sam u to”, naglasio je Danijel Furtula.

Danijel Furtula je u Celju bio prvi sa 58.09, u Splitu je bio drugi sa fenomenalnih 63.28, na Balkanskom šampionatu je osvojio bronzu sa 61.88. Danijel Furtula je naravno vlasnik rekorda u Crnoj Gori koji iznosi 64.60.