Master Dragan Pešić ide ka Parizu

Podeli:
Dragan Pešić

Ljubitelji atletika sa nestrpljenjem čekaju početak Evropskog prvenstva u Berlinu koje startuje 6. avgusta. Ugled Crne Gore braniće Kristina Rakočević (bacanje diska), Marija Vuković (skok u vis), Tomaš Đurović (bacanje kugle) i Darko Pešić (desetoboj).

Trebalo je da učestvuje i Slađana Perunović vlasnica svih državnih rekorda od 800 metara do maratona. Berlin je bio mesto gde je želela da napadne normu za Olimpijske igre, ali je ostvarenje sna morala da odloži zbog povrede. Blizu cilja je bio i Danijel Furtula koji se posle deset meseci vratio bacanju diska, ali je 20 centimetara nedostajalo da se i stameni momak iz Mojkovca nađe u Nemačkoj.

Poslednji je vizu čekirao Darko Pešić koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na Balkanskom šampionatu, koji je bio šesti na Evropskom dvoranskom šampionatu u Beogradu i kome su četiri boda nedostajala da ostvari normu za Svetsko prvenstvo u Londonu. Doduše, ne bi ni učestvovao, jer je posle mitinga u Austriji ustanovljeno da se Pešić borio sa slomljenom nogom. Posle deset meseci pauze vratio se u velikom stilu.

Starije kolege pomno prati i mlađi brat Darka Pešića, Dragan kome stručnjaci predviđaju sjajnu karijeru. Jedina je dilema da li će Dragan Pešić karijeru praviti u poslovnom ili svetu višeboja. Za sada se odlično bori na oba fronta. Na pomenutom Balkanskom šampionatu na kojem je Darko bio prvi, Dragan je osvojio četvrto mesto, a bez medalje je ostao zbog sudijskih propusta. Nije mnogo patio jer u vlasništvu ima srebro i dve bronze sa šampionata Balkana.

Dragan Pešić

Dragan uči i trenira u SAD, na Univerziteti Anđelo Stejt u Teksasu. Nedavno je završio osnovne poslovne studije, upisao master iz poslovne administracije koji će završiti u decembru, a u januaru nastavlja dalje sa školovanjem, pošto planira da upiše master za sportskog trenera. Trenutno, najbolji rezultat u karijeri Dragana Pešića iznosi 7.236 bodova koji je ostvario na mitingu koji je organizovao Univerzitet Severna Karolina.

Sve ste lepo nabrojali. Na mitingu u Severnoj Karolini sam mogao bolje i više. Izgubio sam oko 400 bodova tokom trke sa preponama. Dve sam oborio na startu. Da je to izgledalo bolje, bio bi jako blizu norme za Evropsko prvenstvo u Berlinu, ali ne opterećujem se mnogo, naučio sam da u životu i sportu sve treba raditi postepeno korak po korak, strpljivo i sa puno vere u sopstvene mogućnosti“, naglasio je za Sport Klub Dragan Pešić i nastavio:

Jako sam se obradovao kada je Darko dobio specijalnu pozivnicu za Evropsko prvenstvo. Zaslužio je to pre svega zbog rezultata koji ima, a zatim i zbog svega što je preživeo u proteklih deset meseci. Samo ljudi koji se bave ili su se bavili sportom, znaju šta znači pauza od deset meseci. Ali, Darko je lav koji se nikada ne predaje“.

Na pitanje da li je i Dragan isti kao i Darko, mlađi brat u porodici Pešić je rekao:

Jesam. Veliki sam borac i borim se kao lav na svim poljima. Izuzetno sam ponosan na studije u SAD koje idu jako dobro, kao i rezultatima koje ostvarujem u višeboju. Imam odlične uslove za rad, maksimalno ih koristim i napredujem iz dana u dan. Međutim, ponavljam još jednom u životu i sportu ništa ne može da se uradi na silu. Za sve je potrebno mnogo rada i strpljenja. Sada mi je primarni cilj da do kraja ove godine stignem do 7.500 bodova, a da naredne ostvarim neophodnih 7.850 koliko je potrebno za učešće na Evropskom prvenstvu koje je na programu 2020. godine“, rekao je Dragan Pešić.

Olimpijka norma iznosi 8.100 bodova. Da li je broj bodova dostižan za Dragana Pešića.

Jeste. Objektivno nije realno da stignem do pomenutog broja bodova do Olimpijskih igara u Japanu. Međutim, imam 24 godine i moj cilj, moj san su Olimpijske igre u Parizu. Uz uslove koje imam za rad, uz podršku koju dobijam od Atletskog saveza Crne Gore, familije i brata Darka, nemam nikakvu dilemu da ću biti učesnik Olimpijskih igara u Parizu. Ono što je bitno je da nastavim sa radom koji donosi rezultate i da budem strpljiv. To je jedini način da stignete do cilja koji ste zacrtali, kako u životu tako i u sportu. Znači rad, vera u sebe i strpljenje. Naravno ako mi se ukaže prilika da se dokopam norme za Olimpijske igre u Japanu, zgrabiću je sa obe ruke“, zaključio je Dragan Pešić.

Darko Pešić koji će učestvovati na Evropskom prvenstvu i Dragan Pešić koji cilja naredno Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre u Parizu, imaju i sestru Danijelu koja se takođe bavi višebojem.