Danijel Furtula – Povratak otpisanog, drugi deo

Vesti atletika 21. jan. 201912:28 > 12:36
Podeli:
Ian Walton, Getty Images

Šteta, baš šteta, to su bile reči koje ste uglavnom mogli da čujete kada ste spominjali ime Danijela Furtule u prethodne dve godine. Sjajni bacač diska koji je dva puta bio učesnik Olimpijskih igara, našao se na spisku otpisanih, na spisku bivših...

Furtula je donekle i sam kriv za to. Stameni momak iz Mojkovca, poznat kao borac bez mane i straha, nije želeo da prizna i prihvati poraz. Iako su bolovi bili gotovo neizdrživi, nastojao je da dobije bitku i pored toga što se lekari nisu slagali sa njegovim stavom. Verovao je da je jači i od rivala i od bola, ali…

Ali, na kraju je ipak morao na trenutak da se preda, kako bi se vratio jači i bolji. Mnogi su tada tvrdili sa je u pitanju stara dobra fraza koju koriste svi sportisti kada se suoče sa povredom. Međutim, Furtula je pokazao da nije tako. Naoružao se strpljenjem, slušao savete lekara, vredno radio na terapijama i vežbama oporavka. Strpljivo je čekao zeleno svetlo da može da počne sa radom.

U međuvremenu, malo je i sreća pogledala Danijela Furtulu, a nema dileme da je sjajni momak to i zaslužio. Naime, Furtula je dobio priliku da radi i trenira sa timom u kojem se nalazi Sandra Perković devojka o kojoj je iluzorno trošiti reči kada je bacanje diska u pitanju. Zajedno sa trenerom Edisom Elkasevićem je počeo sa radom u trening kampu u Medulinu, a kada se prvi put pojavio na bacalištu posle pauze od skoro godinu dana, rezultati su bili čudesni.

Furtula je na mitingu u Celju bio prvi sa 58.09, u Splitu je bio drugi sa fenomenalnih 63.28, na Balkanskom šampionatu je osvojio bronzu sa 61.88. Danijel Furtula je naravno vlasnik rekorda u Crnoj Gori koji iznosi 64.60. Samo 20 santimetara je delilo Furtulu od norme i plasmana na Evropsko prvenstvo u Berlinu. Bilo je vremena i prilika da se pojuri norma, ali je doneta odluka da je za 2018. godinu urađeno i više nego što je planirano.

Odlučeno je da je došlo vreme za odmor, da nema takmičenja preko granica bola, da je zdravlje na prvom mestu i da je bolje da se propusti šampionat Evrope, a fokus usmeri ka Svetskom prvenstvu u Dohi i Olimpijskim igrama u Japanu. Norma je zaista zastrašujuća. Iznosi 65 metara, ali…

“Da li mogu da bacim dick 65 metara? Posle godine koja je ostala iza mene i posle svega što sam preživeo sa velikom dozom samopouzdanja mogu da potrvrdno odgovorim na vaše pitanje. Mogu da ostvarim normu za Svetsko prvenstvo u Dohi, a samim tim i za Olimpijske igre u Japanu. Ako sam posle dve godine pauze, posle svih problema sa povredama i bolovima, za samo nekoliko meseci u fenomenalnom timu u kojem je lider Sandra Perković, uspeo da bacim daleko preko 63 metra, zašto ne bih mogao u godini koja je počela da stignem do 65, da oborim lični rekord koji iznosi 64,60”, rekao je Danijel Furtula za Sport Klub i nastavio:

“Vreme odmora je ostalo iza mene. Pre desetak dana smo počeli pripreme u Medulinu. Sada je fokus na radu koji niko je voli. Više se družimo sa tegovima, radimo na aerobnim vežbama, tehnici, plivamo. Slabo se družimo sa diskom, ali uz sjajnu atmosferu sve pada mnogo lakše. Pored toga, svi smo svesni da je trenutni rad osnova, na kojoj kasnije, počevši od aprila meseca možemo da gradimo i ostvarujemo snove u vidu dobrih rezultata i željenih normi“.

Danijel Furtula će sa velikim takmičenjima i mitinzima početi u aprilu mesecu. Detaljan plan takmičenja još uvek nije napravljen, ali je jasno da će u centru pažnje biti Balkanski šampionat, Igre malih zemalja koje organizuje Crna Gora, a prioritet norma za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Od 1. maja, svaki hitac preko 65 metara će ujedno značiti vizu za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre.

“Dva puta sam učestvovao na Olimpijskim igrama. Brazil ne pamtim po dobrome jer sam bacao povređen, jer sam trpeo velike bolove. Ali, sada je to prošlost. Sada je to ostalo iza mene. Gledam samo unapred. Otpisani Furtula se vratio, jači nego ikada, kao što sam i rekao. Uz sjajan rad, uslove koji su idealni, pozitvnu energiju u timu, verujem da ću uspeti da ostvarim snove, da stignem do Svetskog prvenstva u Dohi i trećih uzastopnih Olimpijskih igara. Istovremeno, nadam se i verujem da ću dobrim rezultatima sa značjnih mitinga, Balkanskog šampionata, Igara malih zemalja, obradovati sve ljubitelje atletike u Crnoj Gori”, naglasio je Danijel Furtula.

Ostaje nam jedino da Furtili poželimo mnogo sreće, a da disk baci do željenih 65 metara, da mu snovi postanu java, jer je zaista prošao kroz zaista težak period.