Olimpijskoj šampionki u maratonu 8 godina kazne

Vesti atletika 25. jan 201911:38 > 11:52
Podeli:
Pool, Getty Images Sport

Kenijska atletičarka Džemima Sumgong suspendovana je na osam godina iz svih takmičenja, čime joj je duplirana prethodna kazna za doping.

Šampionka u maratonu 2016. godine u Riju pala je na doping testu godinu dana kasnije, kada je bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu eritopoietin (EPO). 

Sumgong je u svoju odbranu tvrdila da joj je EPO ubrizgalo neovlašćeno lice tokom štrajka lekara u Keniji, ali je njena tvrdnja odbačena kao neosnovana. 

Nezavisni disciplinski tribunal Međunarodne atletske federacije (IAAF) je u izveštaju naveo da je kenijska atletičarka lažirala lekarske nalaze, te da je lagala o svom kretanju posle prvog pozitivnog doping nalaza.

Sumgong je tvrdila i da je zbog vanmaterične trudnoće posetila bolnicu u Najrobiju 2017. godine, gde joj je posle transfuzije krvi ubrizgan i EPO. Ipak, pomenuta bolnica je demantovala sve navode, a ustanovljeno je da se ona u njoj nije lečila. 

Ona je prvo bila suspendovana na četiri godine, ali joj je sada IAAF udvostručio kaznu, pošto je utvrđeno da je načinila i druge prekršaje.