"Medalja na Igrama malih zemalja uvertira za Japan"

Vesti atletika 3. apr. 201916:57 > 16:59
Podeli:
Privatna arhiva

Crnogorska atletičarka Slađana Perunović je dugo odbijala da se suoči sa istinom. Poznata kao borac bez mane i straha, verovala je da je jača od bola, da i njega može da pobedi kao rivale na stazi, ali...

Ali, na kraju je ipak morala da poklekne pred jačim rivalom. Tokom minule godine uspela je u potpunosti da zaleči povredu koja je mučila, počela je sa pripremama, a od plasmana na Olimpijske igre, treće uzastopne ne odustaje.

Rešene su konačno i dileme kako stići do Japana. Crnogorsku državnu rekorderku od 800 metara do maratona očekuje kao i sve atletičarke planete pakleno težak zadatak jer je norma podignuta sa 2:45 na 2:29 sata. S obzirom na to da se radi o rezultatu koji je zaista teško ostvariti, drugi kriterijum na osnovu koga će se obezbeđivati plasman na Olimpijske igre je rezultat. Pravo učešća na maratonu u Tokiju imaće 80 atletičarki sa najboljim ostvarenim rezultatom do maja 2020. godine.

Perunovićeva je početkom godine odradila pripreme u Ulcinju, sada je očekuju na Zlatiboru, a prvo veliko takmičenje će biti Igre malih zemalja, na kojima će devojka iz Nikšića pokušati da uveća kolekciju osvojenih medalja. Za sada ih ima osam.

Ono što je najvažnije i što me čini srećnom je činjenica da je povreda daleka i ružna prošlost. Za svakog sportistu je pauza najveća kazna, ali je meni oporavak ubrzao i olakšao fizioterapet Saša Petrov, kome sam neizmerno zahvalna. Osećam se sjajno, treniram punom snagom, a trenutno je fokus na Igrama malih zemalja, na kojima ću braniti boje Crne Gore u trkama na pet i 10 kilometara. Nastojaću u obe discipline da stigem do medalje, a ujedno i do norme za Kup Evrope koja iznosi 34:42. Primarni cilj u godini koja je u toku i do maja naredne godine će biti norma za Olimpijske igre. Moj najbolji rezultat je 2:39. Norma od 2:29 je zaista paklena i vrlo mali broj atletičarki će uspeti da je isrči. Zbog toga ću se fokusirati na kriterijum broj dva, a to je da u trenutku podvlačenja crte, budem sa rezultatom među 80 najboljih maratonki planete i da treći put odem na Olimpijske igre“, naglasila je Slađana za Sport Klub.

U minulom periodu, Slađana je započela saradnju sa trenerom Dušanom Orestijevićem.

Koristim priliku da se zahvalim na saradnji treneru Dragu Musiću sa kojim sam ostvarila odlične rezultate. Dva puta smo zajedno izborili plasman na Olimpijske igre. Međutim, smatrala sam da je došlo vreme za promenu sistema rada i započela saradnju sa Dušanom Orestijevićem koji spada u grupu najboljih stručnjaka kada su dugoprugaši u pitanju“, rekla se mlada Nikšićanka i nastavila, „Učiniću sve što je u mojoj moći da stignem do trećih uzastopnih Olimpijskih igara. Veliki motiv i inspiracija da istrajem na putu ka cilju je moj sin Žarko. Veliku podršku sam dobila od Atletskog saveza Crne Gore, od Crnogorskog olimpijskog komiteta, Ministarstva za sport i mlade i mog matičnog kluba Nikšić. Svi koji me poznaju, znaju da sam veliki borac i da ću dati sve od sebe da opravdam ukazano poverenje, da izborim plasman na Olimpijske igre. Svesna sam koliko me rada, truda i odricanja očekuje u narednom periodu, ali za mene je dres sa državnim grbom bio i ostao svetinja“.

Trener Ivane Španović Goran Obradović, koji je poreklom iz Crne Gore, jednom prilikom je za Slađanu rekao da je primer kako sportista treba da se odnosi prema reprezentaciji i da je kraljica u kraljici sportova.