Lilesina borba (ipak) donela slobodu

Vesti atletika 12. apr. 201912:39 > 12:42
Podeli:
Getty images/Buda Mendes

Etiopski dugoprugaš Fejsa Lilesa (29), koji je privukao pažnju celog sveta tokom Olimpijskih igara u Riju, kada je uz osvojenu srebrnu medalju u maratonu, iskazao oštar protest zbog talasa nasilja u njegovoj zemlji, pre nekoliko dana dobio je i novčanu nagradu od etiopske države.

U znak zahvalnosti, premijer Ahmed Abiđi uplatio mu je ček na 17 hiljada dolara, a tom prilikom je rekao da je cena Fejsine borbe sloboda, koja danas vlada u ovoj istočnoafričkoj zemlji.

Lilesa je kroz cilj maratona u Riju prošao sa visoko podignutim i prekrštenim rukama, čime je želeo da ukaže na tretman njegovih uhapšenih sunarodnika. I sam Lilesa je dve godine bio u izgnanstvu, kada je izjavio da mu je ugrožen život.

Reforme, koje je ostvario premijer Ahmed Abiđi (došao na vlast prošle godine), ohrabrile su Fejsu, koji se prošlog oktobra vratio kući.

Mnogo sam srećan. Ne zbog novčane nagrade, već zbog činjenice što je moja borba imala smisla i urodila plodom”, rekao je Lilesa.

Zanimljivo je i to da su tokom Igara u Riju tadašnje vlasti Etiopije demantovale Lilesine priče da je u opasnosti, pa su još dodali da će zbog osvojenog srebram u domovini biti dočekan kao heroj. Ipak, Fejsa to nije želeo ni da čuje, već je poručio tadašnjim čelnicima države da puste njegovu uhapšenu braću iz pritvora.