Nema dileme, Danijel Furtula može u Tokio

Vesti atletika 28. apr. 201910:51 > 10:52
Podeli:
Getty Image/Ian Walton

Danijel Furtula je dva puta branio ugled Crne Gore na Olimpijskim igrama. Sjajni bacač diska bio je u Londonu i Riju, a posle Rija je doživeo težak udarac.

Stameni Mojkovčanin je na Olimpijske igre u Brazil krenuo sa povredom leđa. Nije mogao da pruži maksimum. Lekari su odmah predložili mirovanje i terapije. Međutim, kao i mnogi drugi sportisti, Furtula je verovao da može da pobedi bol, da može da se nosi sa povredom, da može da ostvaruje dobre rezultate i pored bolova.

Međutim, u jednom trenutku je morao da se suoči sa surovom realnošću. Svestan da mora da sluša lekare i da je pauza uz terapije jedini način da se vrati bacanju diska, odlučio je da prihvati da je izgubio bitku, ali je isto tako odlučio da dobije rat.

Zeleno svetlo od lekara da može da počne sa radom dobio je u aprilu ove godine. U međuvremenu, Danijel Furtula je postao deo tima čiji je zaštitni znak Sandra Perković. Furtula je dobio priliku da radi sa trenerom Edisom Elkasevićem, a zatim se prvu put pojavio na bacilištu prošle godine na mitinzima u Celju i Splitu, odnosno na Balkanskom šampionatu u Bugarskoj gde je stigao do bronzane medalje.

Furtula je u Celju bio prvi sa 58.09, u Splitu je bio drugi sa fenomenalnih 63.28, na Balkanskom šampionatu je osvojio bronzu sa 61.88. On je i vlasnik rekorda u Crnoj Gori koji iznosi 64.60.

Pitanje koje se postavljalo je glasilo – da limože do trećih uzastopnih Olimpijskih igara. Na osnovu rezultata sa prvog takmičenja u 2019. godini u Splitu, gde je ostvario rezultat od 63.20 čini se da dileme nema.

„Prezadovoljan sam rezultatom na prvom atletskom takmičenju ove godine. Rezultat je odličan, ostvaren je sa ogromnom rezervom. Na zagrevanju sam imao hitac preko 65 metara, što je ujedno norma za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Dohi i Olimpijske igre u Tokiju. Zahvalan sam Atletskom savezu Crne Gore i podršci koju imam u realizaciji plana i programa. Nastavljam dalje. Idemo korak po korak do cilja. Da li mogu da ostvarim normu za Dohu i Tokio, da li mogu da bacim disk do 65 metara? Uveren sam da mogu“, poručio je Furtula.