Furtula za SK: Napašću normu za SP i OI u Baru

Vesti atletika 26. maj. 201914:34 > 14:37
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Danijel Furtula spreman i motivisan dolazi na Igre malih zemalja. Momak koji je dva puta učestvovao na „velikim” Olimpijskim igrama, želi vizu i za Japan.

Furtula je posle Igara u Brazilu prošao kroz jako težak period. Imao je problema sa povredama i mnogi su smatrali da je njegova, inače sjajna karijera, završena.

Međutim, borac bez mane i straha se nije složio sa takvim epilogom. Uspeo je da se oporavi, priključio se timu i trenutno radi u timu Sandre Perković, pod nadzorom trenera Edisa Elkasevića.

Gorostasni Mojkovčanin se na bacalište vratio prošle godine. Uspeo je da priđe normi za Evropsko prvenstvo u Berlinu tako što se ustalio na daljinama od preko 63 metra, pa je jako blizu i norme za Svetsko prvenstvo u Dohi, koja iznosi 65 metara, odnosno normi za Olimpijske igre, koja iznosi 66 metara.

Osećam se sjajno. Na Igre malih zemalja dolazim sa mitinga, koji je održan u Slovenskoj Bistrici, gde sam oborio rekord mitinga sa 63,54. Lepo ste rekli, jako je bitno da u kontinuitetu ostvarujem rezultate preko 63 metra. Blizu sam primarnog cilja, normi za Svetsko prvenstvo u Dohi i Olimpijske igre u Tokiju. Osećam se sjajno, a ostvareni rezultat dobija na težini ako se naglasi da je ostvaren iz punog treninga”, rekao je Danijel Furtula za „Sport Klub” i nastavio:

Radujem se Igrama malih zemalja koje su velike, baš velike za Crnu Goru. Ponovo ću imati priliku da se takmičim pred svojim navijačima i to me čini srećnim i motivisanim. Pozivam sve ljubitelje sporta da u što većem broju dođu na atletska takmičenja, jer će se na njima deliti medalje, ali i vize za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Primarni cilj je naravno osvajanje medalje u bacanju diska. Normu ne mogu da obećam, ali ću uraditi sve što je u mojoj moći da na Igrama ostvarim jedan od dva cilja. Na treninzima i takmičenjima osećam da imam željenu daljinu od 65 i 66 metara, samo je potrebno da se sve kockice slože u željeni mozaik, jer je bacanje diska izuzetno teška, zahtevna i tehnička disciplina”.

Danijel Furtula kipti od samopouzdanja, a svi koji ga poznaju uvereni su da će izboriti plasman na Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Često umeju da kažu:

Ako se izborio sa povredom, ako se vratio kada su ga svi otpisali i proglasili karijeru završenu, za njega će biti sitnica da stigne do Dohe i Tokija”.

Igre malih zemalja i atletsko borilište u Baru će biti jedna u nizu prilika koja očekuje Danijela Furtulu. Iluzorno je trošiti reči koliko bi Furtula bio srećan kada bi uz medalju, stigao i do norme za jedno od dva velika takmičenja.