DL: Perković opet bez pobede, rezultat sezone Dibabe

Vesti atletika 16. jun 201920:22 > 22:07
Podeli:
Paolo Bruno/Getty Images

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je treće mesto na mitingu Dijamantne lige u Rabatu bacivši disk 64.77 metara.

Bio je to šesti miting Dijamantne lige ove sezone, ali tek drugi u kojem je na programu bio ženski disk.

Posle razočaravajućeg rezultata u Stokholmu, gde je bila peta, Perkovićeva ni u Maroku nije bacala najbolje što može. S rezultatom 64.77 osvojila je treće mesto, a zanimljivo, bio je to njen jedini ispravni hitac od šest pokušaja.

Prvo mesto osvojila je Kubanka Haime Peres s rezultatom 68.28 postavivši novi rekord mitinga u Rabatu, dok je druga bila njena sunarodnica i pobednica iz Stokholma Denia Kabaljero s rezultatom 65.94. Do sada je rekord držala Litvanka Zinaida Sendruite koja je 2015. bacila disk 61.37 metara.

Takmičarke u bacanju diska će sledeću obavezu u Dijamantnoj ligi imati 18. avgusta u Birmingemu i 24. avgusta u Parizu, a završnica je 6. septembra u Briselu.

U skoku u vis u muškoj konkurenciji najbolji je bio Ukrajinac, Bogdan Bondarenko, koji je u trećem pokušaju preskočio letvicu na visini od 2 metra i 28 centimetara.

Sjajan rezultat u trci na 1500 metara kod dama ostvarila je Genzebe Dibaba. Etiopljanka je ostvarila najbolje vreme ove sezone, i završila trku za 3 minuta, 55 sekundi i 47 stotinki.

Sergej Šubenkov je s vremenom 13:12 pobedio u trci na 110 metara s preponama i tako izjednačio najbolji rezultat mitinga. Rus je pre ulaska u cilj pao zbog kontakta sa Omarom Mekleodom koji je zapeo za poslednju prepreku, ali to ga nije omelo da slavi. Srbin sa kiparskim pasošem Milan Trajković je bio sedmi.

Interesantna je bila i trka na 200 metara kod muškaraca. Kanađanin Andre De Grase je trijumfovao u vremenu od 20 sekundi i 19 stotinki.

Pored sjajnog ostvarenja Dibabe dva najbolja rezultata ove sezone u svetu ostvarili su Sendi Moris u skoku s motkom koji sada iznosi 4,82 metra i Getnet Vale iz Etiopije koji je trku na 3000 metara stipl istrćao za 8:06:01. Vredan pažnje je i rekord mitinga diskobolosa iz Švedske Danijela Stola sa 69,94 metara.

Naredni, sedmi ovosezonski miting Dijamantske lige, na programu je 30. juna i reč je o tradicionalnom ‘Prefontejn klasiku’ koji će umesto u Judžinu biti održan na Stenford univerzitetu u Kaliforniji.