Semenja: Ili ću trčati 800 metara ili neću na SP

Vesti atletika 1. jul 201912:38 > 12:39
Podeli:
Francois Nel/Getty Images

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja ističe da je mentalno i fizički uništena zbog sukob sa IAAF oko pravila kojima se ograničava nivo testosterona kod žena.

Olimpijska i svetska šampionka se u nedelju takmičila na mitingu Dijamantske lige u Kaliforniji. Posle dva meseca i ogromne medijske halabuke, Semenja je pobedila na 800 metara sa rekordom mitinga 1:55.70.

„Ukoliko ne budem mogla da trčim na 800 metara, neću ni učestvovati na Svetskom prvenstvu. Želim da odbranim svoje svetske titule. Videćemo da li će da mi dozvole… Ne želim da trčim na 1.500 metara. Nipta drugo. Ako mi ne budu dozvolili, uzeću odmor i vratiti se naredne godine.“

Povezano

Podsećamo, Vrhovni sud Švajcarske je nedavno doneo odluku da privremeno odloži primenu novog pravila IAAF koje je zamišljeno da bi se ograničio nivo testosterona kod atletičarki koje se takmiče na distancama od 400 do 1.500 metara.

„To je narušavanje ljudskih prava. Pogrešno je suditi bilo gome, pogrešno je diskriminisati i razdvajati ljude. Zašto biste morali nekoga da drogirate. Da bi se uklopili? To nije potrebno. Posle svega se osećam mentalno i fizički uništeno“, kazala je Semenja.

„Ne mogu da kažem da sam žrtvovana, ali jesam primer. Na ovom svetu sam s razlogom.“

Semenja je na prethodnom Svetskom prvenstvu osvojila zlato na trci u 800 metara i bronzu na 1.500.

Šampionat sveta u atletici na programu je od 28. septembra do 6. oktobra.