Marija Vuković i Danijel Furtula idu u Katar

Vesti atletika 27. jul. 201912:28 > 12:33
Podeli:
Ian Walton/Getty Images

Ugled Crne Gore na Svetskom prvenstvu u atletici, koje se održava u Dohi, braniće Marija Vuković u skoku uvis i Danijel Furtula u bacanju diska.

Tehnički komitet za rukovođenje takmičenja pri IAAF napravio je presek i odredio trenutnu listu učesnika za ovogodišnje najveće planetarno takmičenje. Svetsko prvenstvo će se održati u Kataru od 26. septembra do 7. oktobra.

IAAF je obavestio Atletski savez Crne Gore da  u ovom momentu ima dvoje sigurnih učesnika za Svetsko prvenstvo. To su Marija Vuković koja je nedavno u Nemačkoj na međunarodnom mitingu ispunila normu u skoku u vis sa preskočenih 194 centimetra, kao i Danijel Furtula koji je na osnovu dosadašnjih  rezultata u bacanju diska, od kojih je najbolji 64,40 metara na spisku učesnika na planetarnoj smotri.

Povezano

Danijel Furtula je na spisku najboljih bacača diska na planeti, a njih 32 će učestvovati na Svetskom šampionatu. Furtula je izrazio zadovoljstvo što će putovati u Katar, ali je naglasio da nastavlja sa žestokim radom kako bi u bliskoj budućnosti bacio disk preko 65 metara koliko iznosi norma za Svetsko prvenstvo i preko 66 metara koliko iznosi norma za Olimpijske igre.

Učešće Marije Vuković i Danijela Furtule na Svetskom prvenstvu je izuzetan uspeh za crnogorsku atletiku. Biće to veliki izazov, ali i velika šansa da Marija i Danijel ostvare norme za Olimpijske igre koje su im veoma blizu. Mariji nedostaje jedan centimetar, a Danijelu metar i 60 centimetara” rekao je predsednik ASCG Gojko Banjević i nastavio:

Crna Gora ima mnogo potencijala i u narednom period se nadamo da će još nekoliko atletičara uspeti da krene ka ostvarenju cilja, ka normi za Olimpijske igre. U pitanju su Tomas Đjurović u bacanju kugle, Kristina Rakočević u bacanju diska, desetobojac Darko Pešić i Sladjana Perunović u maratonu. Ova grupa atletičara je izuzetno visoko pozicionirana na rang listama Evropske i Svetske atletske Federacije i postoji mogućnost da neko od njih  ispuni normu i za Svetsko prvenstvo. Kristalno je jasno da ovakve rezultate  naši atletičari ne bi mogli postići da nisu imali veliku podršku od Ministarstva sporta i madih Crne Gore, kao i Crnogorskog olimpijskog komiteta u svakom smislu.”

Ljubitelji atletike u Crnoj Gori imaće priliku da pozdrave najbolje atletičare države i da uživaju u veoma kvalitetnim takmičenjima na šampionatu Crne Gore koje se održava 27. i 28. jula u Danilovgradu.