Najbrži čovek na svetu negira izbegavanje testova

Vesti atletika 25. avg. 201913:57 > 13:59
Podeli:
Stephen Pond/Getty Images

Američki sprinter Kristijan Kolman optužen je da je propustio tri doping testa, što on negira, potvrdila je Antidoping agencija Sjedinjenih Država.

To telo je potvrdilo da 23-godišnji atletičar nije pravilno prijavio gde se kada nalazi, kao i da je pristao na saslušanje koje će biti obavljeno 4. septembra. Antidoping agencija je, takođe, objavila da će odluka o njegovom slučaju biti doneta dan kasnije.

Povezano

Kolman je postavio najbolje vreme godine na 100 metara, od 9,81 sekundi na mitingu Dijamantske lige u Kaliforniji u junu, i važi za glavnog favorita pred Svetsko prvenstvo. Ono će biti održano u Dohi krajem septembra i početkom oktobra.

Sportisti po antidoping pravilima moraju da prijave gde se nalaze tokom jednog sata u danu, kao i detalje o tome gde će boraviti i trenirati. U slučaju da tri puta u razmaku od godinu dana učine to automatski dovodi do kršenja pravila, a ako se to ispostavi u Kolmanovom slučaju sleduje mu jednogodišnja suspenzija. To ujedno znači da će morati da propusti kako Svetsko prvenstvo, tako i Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.

Dva od tri testa koje je Kolman navodno propustio naložila je Antidoping agencija SAD, a jedan preostali Jedinica za atletski integritet.

Nisam osoba koja koristi bilo kakve suplemente, nikada nisam zabrinut kada me testiraju na doping bilo kada. Informacije koje su se pojavile o kršenju pravila jednostavno nisu tačne. Uveren sam da ću na predstojećem saslušanju razrešiti situaciju i da ću se takmičiti na Svetskom prvenstvu“, rekao je Kolman.

Nekadašnja olimpijska šampionka na 400 metara Kristin Ohuruogu je 2006. godine kažnjena jednogodišnjom suspenzijom jer je propustila tri testa i prekršila pravila o tome da prijavi gde se kada nalazi.