Semenja u Dohi dobija zlato, ali neće biti tamo

Vesti atletika 12. sep. 201915:39 > 15:43
Podeli:
Francois Nel/Getty Images

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenjom zvanično će biti proglašena svetskom šampionkom na 800 metara iz 2011. godine na ovogodišnjem planetarnom šampionatu u Dohi, ali neće biti tamo da preuzme medalju.

Semenji je pripalo zlato pošto je pre dve godine Ruskinja Marija Savinova diskvalifikovana zbog dopinga. Savinova je u finalu trke na 800 metara protrčala pored Južnoafrikanke na pravcu i došla do najsjajnijeg odličja.

Povezano

Za Semenju je to druga od tri titule svetske šampionke, a u Dohi neće braniti onu osvojenu 2017. godine, pošto još nije doneta odluka o njenoj žalbi zbog novih pravila koja se najviše tiču nje zbog visokog nivoa testosterona. Južnoafrička atletičarka je pred sudom u Švajcarskoj podnela žalbu na odluku Suda za arbitražu u sportu kojom je data podrška Svetskoj atletskoj federaciji. To telo od atletičarki sa povećanim nivoom testosterona traži da piju lekove pola godine da bi ga regulisali, a tek potom mogu da dobiju zeleno svetlo za nastavak takmičenja. Pravilo se odnosi na discipline od 400 do 1.500 metara.

Atletska federacija Južne Afrike u četvrtak je potvrdila da Semenja neće biti u Dohi da preuzme svoju medalju na ceremoniji koja će biti upriličena, već da će njen predstavnik to učiniti umesto nje.

Svetsko prvenstvo u Dohi na programu je od 28. septembra do 6. oktobra.