Kou ostaje na čelu IAAF još četiri godine

Podeli:
Getty Images/Alexander Hassenstein

Britanac Sebastijan Kou, ostao je predsednik Međunarodne atletske federacije još četiri godine, odlučeno je na Kongresu IAAF u Dohi.

Kao jedini kandidat za mesto prvog čoveka, dobio je 203 glasa i na taj način potvrdio novi mandat. Na ovu odgovornu funkciju Britanac je došao 2015. godine, kada je nasledio kontroverznog Senegalca Lamina Dijaka, koji je bio prvi čovek svetske atletike u periodu od 1999. do 2015. godine.

Delegati IAAF su reizborom Koua potvrdili da se slažu sa tvrdom linijom koju je uveo Britanac, a čija je politika otvorena borba sa korupcijom u sportu i dopingom ruskih atletičara.

Prve četiri godine nisu bile tako zanimljive za rad, pa se nadam da bi naredne četiri mogle da budu lepše. I da se posvetimo novim projektima i „izgradnji” svetske atletike”, rekao je na Kou na Kongresu.

Među 11 kandidata izabrana su i četiri potpredsednika, a po prvi put u pitanju je i jedna žena. To je Kolumbijka Ksimena Restrepo, nekadašnja sprinterka, koja je svojoj zemlji donela olimpijsku medalju na Igrama u Barseloni.

Novi potpredsednici su još i legendarni Sergej Bubka (Ukrajine), pa Džefri Gardner (Ostrva Norfolk) i princ Navaf Bin Mohamed Al Saud (Saudijska Arabija).