Danijel Furtula – Veliki povratak otpisanog

Vesti atletika 26. sep. 201918:17 > 18:19
Podeli:
Ian Walton/Getty Images

Danijel Furtula, atletičar Crne Gore, sigurno bi dobio jednu od glavnih uloga u legendarnoj seriji “Povratak otpisanih”, kada bi se serijal nastavio.

Državni rekorder u bacanju diska, momak koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Brazilu, upravo je posle Rija bio otpisan od gotovo svih. Furtula je na Igrama imao velikih problema sa leđima i povredom, verovao je da je jači od bola, ali…

U trenutku kada je bio otpisan, poručio je da se ne predaje i da će se vratiti još jači. Na prste jedne ruke mogu da se izbroje oni koji su verovali u takav razvoj situacije, posebno zbog toga što je Danijel propustio kompletnu 2017. godinu, ali Furtula je uspeo. Posvetio se oporavku, uspeo je da sanira povredu, a zatim se potpuno zdrav priključio timu koji vodi računa o Sandri Perković, devojci o čijim kvalitetima i uspesima je u ovom trenutku zaista nepotrebno trošiti reči.

Vrlo brzo Danijel je počeo da ostvaruje vrhunske rezultate, kao nekada. Ponovo je disk leteo do 64 metra i preko toga. Uspeo je da izbori plasman na Svetsko prvenstvo u Dohi, a sada će u konkurenciji 30 najboljih bacača diska na planeti, tražiti svoje mesto u finalu, juriti normu za Olimpijske igre u Japanu koja iznosi 65 metara. Podsećanja radi, Danijel Furtula je rekorder Crne Gore sa rezultatom 64.60.

Sada kada sam uspeo da ostvarim cilj, mogu da kažem da sam neizmerno ponosan i srećan. Prošao sam kroz težak period u karijeri, izašao jači iz svega što mi se dešavalo, pobedio sam povredu, posle Olimpijskih Igara u Brazilu, stigao sam do Svetskog prvenstva, sa realnim izgledima da ponovo učestvujem na Olimpijskim igrama u Japanu”, naglasio je Furtula za Sport Klub i nastavio:

Znam da su se mnogi iznenadili kada sam nakon Rija izjavio da ću se vratiti, ali verovao sam u sebe, borio se svakog dana da san postane java i uspeo sam u tome. Tehničke discipline su izuzetno zahtevne i potrebno je da se slože sve kockice kako bi stigli do cilja”.

Na pitanje koji je cilj na Svetskom prvenstvu u Dohi, Furtula je naglasio:

Cilj je da pružim maksimum. Rasterećen sam, ne osećam pritisak, što je dobro. U kontinuitetu bacam disk oko i preko 64 metra. Nastojaću u Dohi da se umešam u borbu za plasman u finale, da pokušam da napadnem normu za Olimpijske igre. Ponavljam, tehničke discipline su zahtevne, odlučuju nijanse i sreća, potrebno je da se sve poklopi kako bi stigli do cilja. Optimista sam i boriću se do poslednjih atoma snage, kao i uvek do sada”, rekao je Danijel i dodao:

Rad sa Edisom Elkasevićem je pun pogodak. To je čovek koji je sa Sandrom Perković osvojio sve što se može osvojiti i to više puta, tako da smo napravili sjajan posao. Imao sam maksimalnu podršku ljudi iz Atletskog saveza i drago mi je da ih nisam izneverio”.

Ugled Crne Gore na planetarnoj smotri braniće Marija Vuković i Danijel Furtula. Marija Vuković će imati paklenu konkurenciju kada je skok u vis u pitanju, isto kao i Danijel Furtula u bacanju diska. Marija i Danijel su plasmanom na Svetsko prvenstvo ostvarili ogroman uspeh, a sada će pokušati da naprave još jedan podvig, da se umešaju u borbu za finale, da se približe plasmanu na Olimpijske igre.

Marija Vuković će na zaletište izaći u petak, dok će Danijel Furtula u krug za bacanje diska ući u subotu.