SP: Danijel Furtula zbog prestupa ostao bez finala

Podeli:
Ian Walton/Getty Images

Danijel Furtula nije uspeo da izbori plasman u finale Svetskog prvenstva. Rekorder Crne Gore u bacanju diska završio je takmičenje sa rezultatom 62.12, ali i te kako ima za čim da žali.

Stameni momak iz Mojkovca za koga su mnogi mislili da je završio karijeru zbog povrede leđa sa kojom se borio na Olimpijskim igrama u Brazilu, uspeo je da se vrati na bacalište, uspeo je da izbori normu za planetarnu smotru.

Nadao se plasmanu u finale, potajno se nadao normi za Olimpijske igre u Japanu koja iznosi 65 metara, ali je imao velike turbulencije tokom kvalifikacija.

Prestupio je u prvom pokušaju, isto se i ponovilo i u drugom kada je uspeo disk da baci 64.40. Bio je to rezultat koji je Furtulu sigurno vodio u veliko finale. Imao je još jednu priliku, ali psihološki nije bio spreman, nije bio fokusiran, a podatak da je u poslednjem pokušaju ostvario jedan od najslabijih rezultata u sezoni, najbolje ilustruje rečeno.

Furtula je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzeo 10. mesto i jasno je bilo da je ostao bez finala. Dilema je jedino bila, koje će mesto zauzeti posle takmičenja u drugoj kvalifikacionoj grupi koja je počela sat vremena kasnije. Furtula je jedini učesnik iz regiona na Svetskom prvenstvu u bacanju diska, a najbolji rezultat u grupi u kojoj je bio Furtula, ostvarili su Federik Dakres iz Jamajke sa 65.44, Alin Firfirika iz Rumunije sa 65.05, odnosno Apostolas Parelis sa 64.50.

Da nije prestupio u drugoj seriji, Furtula bi iz svoje grupe, kao četvrtoplasirani ušao u veliko finale, sa realnim izgledima da se umeša i u borbu za medalje, ali..