Zaista je najbrži na svetu: Kolmanu zlato na 100 metara

Podeli:
Matthias Hangst, Getty Images

Američki sprinter Kristijan Kolman osvojio je zlatnu medalju u trci na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi.

Amerikanac je dokazao da je u ovom momentu najbrži čovek na svetu. Do zlata je dotrčao za 9.76 sekundi, što je najbolje vreme ove sezone. 

Kolman je tako osvojio treću medalju na planetarnim šampionatima na otvorenom, pošto je pre dve godine osvojio srebra u trkama na 100 metara i u štafeti 4×100 metara.

Na drugom mestu završio je njegov sunarodnik Džastin Getlin sa vremenom 9.89. Do bronze je stigao Kanađanin Andre de Gras koji je ostvario lični rekord sa 9.90.

Jamajčanin Tadžej Gejl je ličnim rekordom došao do titule svetskog šampiona u skoku udalj. U četvrtoj seriji momak sa Jamajke je skočio 8.69 metara i tako ostvario najveći uspeh u karijeri. Srebro je pripalo Amerikancu Džefu Hendersonu (8.39), a bronza Kubancu Huanu Migelu Ečevariji (8.34).

Holanđanka Sifan Hasan postala je svetska šampionka u trci na 10.000 metara i to sa najboljim vremenom ove sezone 30:17.62. Iza nje su kroz cilj prošle Etiopljanka Letesenbet Gidej i Kenijka Agnes Tirop.

U bacanju kladiva titulu je osvojila Amerikanka Diana Prajs koja je do najvećeg uspeha u karijeri došla u četvrtoj seriji, kada je dobacila do 77.54 metara. Iza nje su završile Poljakinja Džoana Fjodorov (76.35) i Kineskinja (Dženg Vang).