Sramotna poseta na stadionu u Dohi – Gde greši IAAF?

Podeli:
Matthias Hangst, Getty Images

Sramotno mala posećenost na Svetskom prvenstvu u atletici, koje se održava u Kataru dobila je objašnjenje. Organizatori kažu da postoje dva glavna razloga za tom.

Prvi razlog su kasni večernji termini najatraktivnijih disciplina, dok je drugi razlog više politički, a to je blokada i ignorisanje drugih zemalja u regionu za jedan takav sportski događaj.

Sportisti, gledaoci na stadionu i globalna TV publika kritikuju lošu posećenost na stadionu u Dohi tokom prva tri dana takmičenja.

Povezano

Stadion je kapaciteta 48 hiljada mesta, a za muško finale trke na 100m je bilo jedva do pola popunjeno.

Iz Organizacionog odbora Svetskog prvenstva ističu da su posete u petak i subotu bile „solidne“, ali da su u nedelju bile ispod njihovih očekivanja jer su se počeci trka poklopili sa početkom radne nedelje u Kataru.

„Izazov sa kojim se suočavamo je taj da treba uklopiti takmičarski raspored, sa globalnim gledalištem na televiziji, a znamo i sami da tako dolazi do toga da neka finala počinju kasno uveče. To utiče na broj gledalaca„, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora.

U obraćanju javnosti se još navodi i to da Bahrein, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat bojkotuju Svetsko prvenstvo, optužujući Katar da podržava terorizam, što organizatori negiraju.

„Naša vizija bila je da napravimo prvo Svetsko prvenstvo na Bliskom istoku. I u tome uspevamo. Međunarodna atletska federacija pozdravlja ceo svet i želi da se poveže sa novim navijačima, novom publikom. Ta ambicija je nešto što ćemo zauvek gajiti, uprkos tome što se suočavamo sa jedinstvenim izazovima“, navodi se u saopštenju.