SP: Lajls se pozlatio, Kendriks odbranio titulu

Podeli:
Michael Heiman/Getty Images

Američki atletičar Noa Lajls osvojio je prvu titulu svetskog šampiona u karijeri pošto je na planetarnom šampionatu u Dohi slavio na 200 metara.

Lajls je trijumfovao u vremenu od 19.83 sekundi, sa 12 stotinki prednosti u odnosu na Andrea de Grasa iz Kanade, dok je bronza pripala Ekvadorac Aleksu Kinjonezu. U borbi za bronzu Kinjonez je za pet stotinki pobedio Adama Džemilija iz Velike Britanije, dok je za tri stota dela sekunde bio sporiji od De Grasa.

Povezano

Medalje su podeljene u još tri discipline, a u dve su slavili Amerikanci. Na 800 metara je najbolji bio Donovan Brazijer, dok je Sem Kendriks odbranio titulu u skoku s motkom. Kendriks preskočio 5,97 metara za zlato iz trećeg pokušaja, isto kao i Šveđanin Armand Duplantis, koji je dva puta rušio lestvicu na 5,92. Amerikanac ju je preskočio iz prvog puta i zbog toga mu je pripala nova titula svetskog šampiona, dok je bronzani bio Poljak Pjotr Lišek.

U ženskoj konkurenciji u bacanju koplja najbolja je bila Kejsi-Li Barber, koja je u poslednjem pokušaju dostigla 66,56 metara. Njoj su najbliže bile dve Kineskinje – Šijuing Liju i Huihui Lju, koje su joj se pridružile na podijumu hicima od 65,88 i 65,49 metara.