Perkovićeva nije odbranila tron, bronza za Hrvaticu

Vesti atletika 4. okt 201923:33 > 23:36
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

U petak su na Svetskom prvenstvu u atletici podeljene medalje u pet disciplina.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je bronzu u bacanju diska. Perkovićeva je do medalje došla hicem od 66.72 metara. Zlato je pripalo Kubanki Jaime Perez koja je bacila 69.17, a njena sunarodnica Denija Kabaljero bacila je 68.44 za srebro.

Perkovićeva tako nije odbranila titulu osvojenu u Londonu, ali je kolekciji u kojoj je imala dva zlata i srebro sa svetskih šampionata dodala i bronzu.

Svetski šampion u skoku uvis u petak je postao Mutaz Esa Baršim iz Katara koji je do medalje došao skokom od 2.37 metara. Dva centimetra niže postavljenu lestvicu preskočili su za srebro i bronzu Mihail Akimenko i Ilja Ivanjuk, ruski takmičari koji se takmiče pod neutralnom zastavom.

U ženskoj trci na 400 metara sa preponama dominirale su Amerikanke. Zlato je pripalo Dilajli Muhamad koja je u vremenu 52.16 postavila novi svetski rekord. Srebrna je bila Sidni Meklahlin, a bronza je pripala Jamajkanki Rašel Klejton.

Na 3.000 metara stiplčez u muškoj konkurenciji zlatom se okitio Kenijac Konseslus Kipruto (8:01.35, najbolje vreme ove sezone na svetu), Etiopljanin Lameha Girma je osvojio srebro uz nacionalni rekord (8:01.36), a treći je bio Sofijan el Bakali iz Maroka (8:03.76).

Medalje su podeljene i za mušku trku na 400 metara. Zlato je osvojio Stiven Gardiner iz Bahreina uz državni rekord i vreme 43:48. Do srebra je stigao Entoni Hose Zambrano iz Kolumbije, a treći je bio Amerikanac Fred Kerli.