I Apatin "ostaje bez daha za Plućnu hipertenziju"

Vesti atletika 8. okt. 201920:39 > 20:42
Podeli:
Insired by HOPE Team

Na predstojećem Apatinskom polumaratonu koji će biti održan 20. oktobra 2019. organizatori su odlučili da pokrenu humanitarnu akciju podizanja svesti u javnosti o Plućnoj hipertenziji.

Polumaraton će biti održan pod sloganom “Ostani bez daha za Plućnu hipertenziju” što je pokušaj da se dodatno podigne svest u javnost i pomogne da oboleli od ove bolesti što pre dođu do dijagnoze i adekvatnih terapija koje im bukvalno život znači.

Apatinski polumaraton je jedna od najznačajnijih i najlepših trka, koju svake godine posećuje sve više trkača, kako iz Srbije tako i iz čitavog regiona, što zbog sjajne organizacije, ali i zbog odlične staze i izuzetnih domaćina.

PH je retka, teška, progresivna i smrtonosna bolest. Prosečan životni vek obolelog je kraći od 2,5 godine od obolevanja. Od PH oboljevaju uglavnom mlade osobe uzrasta od 20-40 godina. Jedino i krajnje izlečenje je transplantacija srca ili srca i pluća. U svetu postoji 14 terapija koje im olakšavaju simptome ali i ono što je najvažnije produžavaju život.

Trkači su možda i jedine osobe koje mogu da razumeju sa čime se oboleli od PH svakodnevno i svakoga trenutka susreću.

Za osobe sa Plućnom hipertenzijom kaže se da su “Medicinski sportisti” jer, usled suženih arterija u plućima, njihovo srce radi pod ogromnim opterećenjem, tj kaže se da non-stop trči “maratonsku trku”, odnosno da radi kao srce kod sedam aktivnih sportista, s tim što sportisti imaju mogućnost da se odmore, a osobe sa Plućnom hipertenzijom taj luksuz na žalost nemaju.

Na Apatinskom polumaratonu učestvovaće i poseban tim koje je osnovalo Udruženje pacijenata Plućna hipertenzija Srbija – Inspired by HOPE tim, koji je nastao sa znanjem da pronalaženje leka počinje sa podizanjem svesti u javnosti o ovoj bolesti.

Tim čine trkači ultra maratona, maratona, polumaratona i triatlona. Koriste ove ekstremno izdržljive i najteže sportske discipline kao platformu za podizanje svesti u javnosti, pokušavajući da edukuju ljude o Plućnoj arterijskoj hipertenziji (PAH), o značaju uspostavljanja što ranije dijagnoze i njihovim potrebama za adekvatnim terapijama, inspirišući druge da se uključe u njihovu misiju, da pomognu timu u što boljem funkcionisanju i organizovanju kako bi postali što vidljiviji.

Svaki dan kašnjenja sa uspostavljanjem dijagnoze i nekorišćenja adekvatne terapije je nenadoknadiv za pacijenta.

Kao tim, učestvuju na najznačajnijim i najtežim trkama u svetu, regionu i Srbiji i tako daju originalan i veliki doprinos o podizanju svesti o PH.

Svi koji žele da se prijave i učestvuju na trci u Apatinu, mogu se prijaviti putem sajta http://dunavskipolumaraton.com/