Furtula za SK: Baciću disk do Tokija

Vesti atletika 16. jan. 202016:55 > 16:57
Podeli:
Ian Walton/Getty Images

Danijel Fartula je posle Svetskog prvenstva u Dohi napravio malu pauzu, a zatim počeo sa žestokim pripremama kako bi u godini koja je nedavno počela ostvario san i izborio plasman na treće uzastopne Olimpijske igre.

U Japanu će pravo učešća imati 32 najbolja bacača diska na planeti, a norma je 66 metara. S obzirom da desetak takmičara može da ostvari pomenutu normu, mesto na Olimpijskim igrama će se ostvarivati na osnovu rang liste, koja se formira na osnovu pet najboljih rezultata i bodova, na validnim takmičenjima pod okriljem IAAF.

Kada bi se u ovom trenutku podvlačila crta, Danijel Furtula bi bio učesnik Olimpijskih igara, s obzirom da na pomenutoj rang listi zauzima 27. mesto, jer je u 2019. godini ostvarivao konstantne rezultate, a daljina je uglavnom bila oko 64 metra.
Državni rekorder Crne Gore sa najboljim rezultatom u karijeri, koji iznosi 64.60, prošle godine je osvojio zlatnu medalju na Igrama malih zemalja u Crnoj Gori sa 64.15, a na Svetskom prvenstvu je ostao bez plasmana u veliko finale, s obzirom da je u drugoj seriji napravio prestup, a disk je bacio preko 64 metra.

„Zadovoljan sam ostvarenim u godini koja je ostala za nama. U kontinuitetu sam ostvarivao dobre rezultate, osvojio sam zlato na Igrama malih zemalja, a mali žal je ostao za propuštenom prilikom u Dohi. Bio sam na pragu plasmana u veliko finale, imao željenu daljinu u rukama, ali ne i dovoljno koncentracije, sreće… Prestup je bio minimalan, ali je bio, tako da od učešća u velikom finalu nije bilo ništa“, rekao je Danijel Furtula za Sport Klub i nastavio:

„Napravio sam malu pauzu posle planetarne smotre, a već dva meseca sam u intenzivnom trenažnom procecu za takmičenja koja me očekuju u 2020. godini i na kojima je primarni cilj plasman na Olimpijske igre u Japanu. Kada bi se sada podvlačila crta već bih imao olimpijsku vizu u rukama, ali se ona ne podvlači sada nego mesec dana pre Igara, tako da me očekuje velika borba za mesto u Tokiju. Svi koji me znaju, znaju da sam veliki borac i da se radujem iskušenjima i borbama koja me očekuju“.

Pawel Kopczynski – Pool/Getty Images

Furtula je zaista borac bez mane i straha. Na Olimpijskim igrama u Brazilu je učestvovao sa povredom leđa i prepona. Po završetku takmičenja u Riju, mnogi su smatrali da je karijera sjajnog bacača diska završena, ali je Furtula odbio da se preda. Prvo je pobedio povredu, zatim je izborio plasman na Svetsko prvenstvo, u rukama ima normu za Evropsko prvenstvo koje je na programu ove godine u Parizu, a Furtula sanja Japan.

„Primarni cilj je da nastavim da ostvarujem rezultate koje sam ostvarivao u prošloj godini. Međutim, ono što mi daje za pravo da verujem da ću sigurno učestvovati na Olimpijskim igrama je činjenica da u rukama imam mnogo veću daljinu od 64 metra. Ostalo je da poradim na tehnici koja je čak i važnija od snage, da se kockice slože u željeni mozaik i da napadnem normu za Tokio“, rekao je Furtula i dodao:

„Daljina od 66 metara je zaista impresivna. Sa tom daljinom možete da računate na osvajanje medalje na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Trenutno sam u krugu atletičara koji idu u Japan, a cilj je da u godini koja sledi napredujem, a ne da čuvam trenutnu poziciju koju imam. Optimista sam kao i uvek, verujem da ću uz pomoć Atletskog saveza Crne Gore i ostalih sportskih i privrednih subjekata koji su spremni da pomognu sportu i atletici, uspeti da stignem do trećih uzastopnih Olimpijskih igara“.

Danijel Furtula koji je osvojio srebrnu medalju na juniorskom prvenstvu Evrope 2011. godine, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za atletičare do 23 godine 2013. godine, tri puta je učestvovao na šampionatima Evrope, a u Parizu će četvrti put izaći na borilište.

Dva puta je bio učesnik šampionata planete, a u Dohi mu je malo sreće i koncentracije nedostajalo da stigne do finala, dva puta je bio na Olimpijskim igrama, a posle Londona i Rija, nada se i veruje da će stići do Tokija.

Danijel Furtula je u izboru Atletskog saveza Crne Gore proglašen za najboljeg atletičara u 2019. godini, a najbolja atletičarka je Marija Vuković (skok u vis). Furtula je nagradu apsolutno zaslužio, a njaznačajniji rezultati u godini koja je ostala iza nas su: 18. mesto u bacanju diska na Svetskom prvenstvu u Dohi sa rezultatom 62.12, ostvarena norma za Evropsko prvenstvo u Parizu (norma je bila 63.50), srebrna medalja na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj, zlatna medalja na Igrama malih zemalja, treća u karijeri, sa 64.15 što je novi rekord Igara….