Rakočević za SK: Sada sanjam pobedu nad koronom

Vesti atletika 6. apr 202014:42 > 14:44
Privatna arhiva

Kristina Rakočević, jedna od najperspektivnijih atletičarki planete, primorana je da jako brzo menja snove, da se u borbi za ostvarivanje ciljeva, prebacuje sa borilišta na borilište.

Devojka iz Tomaševa koja je svojevremeno bila šampion planete u bacanju diska, koja sanja plasman na Olimpijske igre u Japanu, mada je po mišljenju stručnjaka realnije da taj cilj ostvari u Parizu, trenutno se posle pravog putešestvija, nalazi u rodnom Tomaševu, gde u toploti porodičnog doma, nastoji da održi formu, nastoji da pomogne u borbi protiv globalne zdravstvene pošasti.

Kristina je pre nešto više od četiri meseca ostvarila američki san. Dobila je stipendiju, preselila se i aklimatizovala na uslove života u Majamiju, gde je počela studije iz oblasti antropologije i psihologije. U trenutku kada je sve počelo da funkcioniše onako kako je planirala, koronavirus je izazvao globalni problem, a Kristina Rakočević je praktično poslednjim letom, preko Istanbula stigla u Crnu Goru.

Usledio ja karantin od dve nedelje u Igalu, a sada se nalazi u dvonedeljnoj samoizolaciji u Tomaševu.

Snovi su tu da se menjaju, ali najvažnijih se nikada ne odričete, samo ih odložite, ako postoji viša sila koja vas natera na to, a upravo to se i desilo. Koronavirus je stopirao gotovo sve životne tokove, sva sportska takmičenja su odložena, a zatrašujuće su posledice koje ostavlja iza sebe. Sve zemlje planete imaju velike problema, nastoje da posledice svedu na što je moguću manju meru. Praktično, poslednjim letom sam krenula put Crne Gore. U Americi, u kojoj virus uzima sve više maha, zatvoreni su univerziteti, kao i kampus u kojem sam bila. Preko Istanbula sam stigla u Crnu Goru, zatim sam bila u karantinu, a sada sam konačno kod kuće. Apelujem na sve građane da se pridržavaju propisanih mera, da ostanu kod kuće, jer je to jedini način da zaštitimo sebe, svoje najmilije, ali i sve ljude u okruženju, jer nemate pravo da svojim ponašanjem ugrožavate živote drugih ljudi“, naglasila je Kristina Rakočević za Sport Klub i nastavila:

Rekla sam da se najvažnijih snova u životu nikada ne odričete, samo ih odlažete, ukoliko se pojavi viša sila. Pričali smo više puta, moji snovi su vezani za plasman na Olimpijske igre. Da li će to biti u Japanu ili Parizu, teško je proceniti i nemoguće obećati. Mogu da obećam jedino borbu do poslednjih atoma snage kao i uvek do sada. Istovremeno, jedva čekam da nastavim da živim i američki san, da nastavim sa studijama, jer će to značiti da se život vratio u normalne tokove. Da bi se to dogodilo, neophodno je da sada sve stane, da ostanemo kod kuće, da sprečimo širenje opasne bolesti i da posledice koronavirusa, svedemo na najmanju moguću meru“.

Na Mediteranskim igrama u Španiju, ne debiju u seniorskoj sceni, Kristina Rakočević je stigla do finala i osmog mesta. Zlato je osvojila Sandra Perković o čijim kvalitetima je iluzorno trošiti reči.

Na prvom seniorskom Evropskom prvenstu, Kristina Rakočević je zauzela 13. mesto, a zatim je na Igrama malih zemalja u Crnoj Gori osvojila zlato u bacanju kugle i srebro u bacanju diska jer je “izgorela” u prevelikoj želji da u Baru ostvari normu za Svetsko prvenstvo koje je održano u Dohi.

Trenutno je u rodnom Tomaševu, čeka normalizaciju stanja, povratak u Majami, a zatim nastavak borbi za ostvarivanje akademskih i sportskih ciljeva.