SP u atletici pomereno zbog Igara Komonvelta

Podeli:
Dan Mullan/Getty Images

Organizatori Svetskog prvenstva u atletici 2022. godine u Judžinu pristali su da to takmičenje bude održano tri nedelje ranije nego što je bilo planirano da se ono ne bi podudarilo sa Igrama Komonvelta u Birmingemu.

Taj šampionat je prvobitno bio zakazan za narednu godinu, ali je pomeren za 12 meseci posle odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju za 2021. zbog pandemije koronavirusa. Posle nedelju dana pregovora, kompromis je pronađen, a vladajuće telo svetske atletike donelo je odluku da planetarni šampionat bude održan od 15. do 24. jula 2022.

Povezano

Termin održavanja Igara Komonvelta za sada ostaje isti – od 27. jula do 7. avgusta, početak takmičenja će se potencijalno podudariti sa finalom Evropskog prvenstva u fudbalu za žene. Evropska fudbalska unija je najavila da će najverovatnije pomeriti šampionat, čiji je domaćin Engleska, za godinu dana zbog odlaganja muškog kontinentalnog prvenstva sa ovog na sledeće leto. Šampionat bi tako bio održan krajem jula, ali BBC prenosi da postoji mogućnost da i Igre Komonvelta budu pomerene.

Svetska atletska federacija je objavila da će novi termin za 2022. godinu sprečiti podudaranje velikih sportskih takmičenja, kao i da će to biti izvanredna atletska sezona.