Dnevnik Danijela Furtule: Ostvarenja sna je odloženo

Vesti atletika 10. apr. 202021:26 > 21:27
Podeli:
Ian Walton/Getty Images

Olimpijske igre u Japanu umesto 2020. godine, održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine. Oglasila se i Međunarodna atletska federacija koja je navela da će norme za Tokio, atletičari imati priliku da ostvare od 1. decembra ove, pa do 29. juna 2021. godine.

Crna Gora ima nekoliko atletičara koji sanjaju mesto u Tokiju, a među njima su glavni aduti Danijel Furtula, Slađana Perunović, Marija Vuković, Kristina Rakočević…

Državnog rekordera u bacanju diska, Danijela Furtulu koji je bio učesnik Olimpijskih igara u Brazilu, zatim se borio sa povredom, uspeo da opovrgne tvrdnje da je njegova karijera završena i ponovo se vrati na staze uspeha, zamolili smo da nam napiše dnevnik, da nam opiše kako izgleda kada je profesionalni sportista u samoizolaciji, bez treninga, takmičenja i putovanja…

Veliki pozdrav svim čitaocima Sport Kluba. Nadam se da ste svi dobro i da ste bezbedni u svojim domovima. Kao većina vas i ja sam zbog pandemije koronavirusa u kućnoj izolaciji, u svom rodnom Mojkovcu. Sigurno da nikome nije lako, ali onoga trenutka kada shvatimo da je to za naše dobro i dobro svih ljudi koji nas okružuju onda sve mnogo lakše doživimo”, napisao je Danijel Furtula za Sport Klub i nastavio:

Moj trenažni proces se odvija u jako otežanim uslovima. Nažalost štetne posledice pandemije su vidljive na svakom koraku što se svakako odražava i na nas sportiste. Kao što svi znamo Olimpijske igre su otkazane za 2021. godinu. Pre mesec dana u Splitu sam ostvario novi državni rekord, koji sada iznosi 64.86 metra. Na Svetskoj listi zauzimam 28. mesto i kada bi se sada podvlačila crta bio bih učesnik Igrara u Japanu. Ostaje žal zbog odličnog otvaranja sezone i pretpostavke da bi rekord Crne Gore ove godine mogao nekoliko puta biti obaran uz ispunjenje olimpijske norme od 66 metara, ali nas sve to ne obeshrabruje, naprotiv. Spremni smo da kada se stanje normalizuje krenemo već utabanim koracima i stazama do još boljih rezultata. Sa trenerom Rolandom Vargom imam izuzetnu saradnju koja uz podršku Atletskog saveza Crne Gore daje ovako dobre rezultate”, naglasio je Furtula i dodao:

Sada je najvažnije da ostanemo strpljivi, pametni i disciplinovani. Da pomognemo medicinskim radnicima i nadležnim institucijama da sa što je moguće manje posledica izađemo iz globalne pošasti, a zatim sa mnogo energije i entuzijazma uđemo u trenažni proces, da budemo spremni na ogroman rad, trud i odricanja, jer je to jedini način da san, ili ti plasman na Olimpijske igre postanu java. Mnogi su posle Brazila sumnjali da ću se ikada vratiti na borilište, ali tu sam i spreman da se do poslednjeg atoma snage, kao i uvek do sada borim za mesto u Tokiju”.