Dnevnik iz izolacije: Svi zajedno do pobede

Vesti atletika 13. apr. 202018:39 > 18:42
Podeli:
Privatna arhiva

Većina sportista širom planete nalazi se u kućnoj izolaciji. Nastoji da na taj način pomogne medicinskim radnicima i nadležnim institucijama u borbi protiv koronavirusa, koji je blokirao kompletnu planetu.

Ostanak kod kuće, koji je jedan od osnovnih načina borbe, najteže pada upravo sportistima, jer su navikli na svakodnevne treninge, takmičenja, putovanja. S druge strane, navikli su na disciplinu, imaju visok nivo odgovornosti, pa se bore sa problem koji ih je zadesio kao i kompletnu planetu, uz to apeluju na građane da prate njihov primer i pomognu da se život što pre vrati u normalne tokove.

Slađana Perunović, državna rekorderka Crne Gore od 800 metara do maratona, devojka koja je dva puta učestvovala na Olimpijskim igrama, u periodu koji je ostao iza nas i koji polako protiče, trebalo je da se bori za mesto u Japanu, ali je pomenuta borba, kao i same Igre, odložena.

Olimpijske igre su zakazane za 2021. godinu, a borbe za normu počinju u decembru ove godine.
San Slađane Perunović o trećem učešću na Olimpijskim igrama nije ugašen, samo je odložen, a za čitaoce Sport Klub je napisala mali dnevnik o tome, kako provodi dane u kućnoj izolaciji:

„Nalazimo se u zaista nesvakidašnjoj situaciji. Ostanak kod kuće je način da zaštitimo sebe, svoje bližnje i svoje okruženje, način da pomognemo u borbi protiv koronavirusa, način da život vratimo u normalne tokove. Sigurna sam da ćemo mnoge stvari ceniti mnogo više nego što je to bio slučaj pre pojave pandemije, pre uvođenja mera za zaštitu zdravlja. Mnogo toga, što nam sada nedostaje, smo nekako prihvatali zdravo za gotovo.

„Nama sportistima izolacija i ostanak kod kuće posebno teško padaju jer smo navikli na svakodnevne treninge, takmičenja, putovanja. Međutim, svi se maksimalno pridržavamo propisanih mera, a koristim priliku da apelujem i zamolim sve građane da urade isto, jer je to jedini način da ponovo nastavimo sa životom koji smo imali pre koronavirusa. Nije sada vreme za junačenje, nego za pametno i disciplinovano ponašanje, s obzirom da je protivnik nevidljiv i jako opasan.

Srećna sam što građani Crne Gore pokazuju visok stepen jedinstva, jer jedino zajedno možemo da izađemo kao pobednici iz borbe koju vodimo. Rekla sam da nije lako vreme provoditi u kući, ako ste navikli na svakodnevne treninge, takmičenja i putovanja, ali veliku podršku imam u sinu Žarku. Međusobno se motivišemo i bodrimo. Učimo zajedno, igramo društvene igre, čitamo, gledamo filmove. Naravno da održavam nivo fizičke spreme u skladu sa kućnim mogućnostima. Olimpijske igre su odložene, a samim tim i ostvarenje sna. Međutim, sada je najvažnije da dobijemo bitku protiv pandemije, da iz globalnog problema izađemo sa što je moguće manjim posledicama, a vremena za borbu na sportskim borilištima će biti.

Rekla sam nekoliko puta, a tokom izolacije nisam promenila stav. Niko ne može da obaća plasman na Olimpijske igre, ali borbu do poslednjih atoma snage može. Upravo to i obećavam“.