Dvoboj Duplantis – Lavileni na daljinu u sklopu Bisleta

Vesti atletika 23. apr. 202018:40 > 18:51
Podeli:
Getty Images/Thomas F. Starke

Još tri atletska mitinga Dijamantske lige su odložena zbog pandemije izazvane koronavirusom, a umesto originalnog Bislett Gamesa u norveškom Oslu, organizatori su najavili održavanje „Nemogućih igara” (Impossible Games).

Na ovom takmičenju glavna atrakcija trebalo bi da bude dvoboj „na daljinu” između sadašnjeg i bivšeg svetskog rekordera u skoku motkom, Armanda Duplantisa i Renoa Lavilenija.

Svetska atletska organizacija World Athletics (bivši IAAF), objavila je u četvrtak da se mitinzi u američkom Judžinu (7. juna), Oslu (11. juna) i Parizu (13. juna) ne mogu održati. Pre ova tri takmičenja otkazani su već mitinzi u Dohi, Šangaju i još jednom neimenovanom kineskom gradu, Stokholmu, Napulju ili Rimu, te Rabatu.

Tako je londonski „Muller Anniversary Games”, koji je u kalendaru 4. i 5. jula, postao takmičenje kojim bi mogla da bude otvorena Dijamantska liga u 2020. Ipak, iz Svetske atletike su poručili da će sastaviti novi kalendar „čim im vanredna situacija u svetu to dopusti”, te da planiraju da naprave sezonu od onoga što će im preostati u 2020.

Povezano

U isto vreme, organizatori u Oslu očigledno ne veruju u povoljan rasplet situacije, pa su se već počeli pripremati za „Nemoguće igre” 11. juna. Na tom takmičenju svetski prvak na 400 metara s preponama, Norvežanin Karsten Varholm, pokušaće da postavi svetski rekord na 300 metara, dok će se aktuelni svetski rekorder u skoku s motkom, Šveđanin Armand Duplantis takmičiti protiv Norvežanina Sondrea Gutormsena na stadionu Bislet, a istovremeno će se protiv njih boriti i bivši svetski rekorder Reno Lavileni, ali će Francuz skakati u svom dvorištu u Francuskoj.

Organizatori su objavili i to, da su u pozitivnom dijalogu sa braćom Ingebrigtsen, srednje i dugoprugašima Jakobom, Filipom i Henrikom.

Organizatorima mitinga u Oslu čestitao je i prvi čovek Svetske atletike Sebastijan Kou, koji je rekao da će im biti prosleđeno svih 50.000 dolara, koje bi dobili za organizaciju takmičenja u Dijamantskoj ligi, ali samo ako će celi iznos upotrebiti kao novčane nagrade na alternativnom mitingu.

Imate samo dve mogućnosti – odustati ili pogledati i druge mogućnosti. Atletičari su gladni takmičenja, a mi im želimo prirediti vrhunski događaj. Imali smo pozitivan dijalog sa gradskim vlastima u Oslu i kriznim štabom za prevenciju zaraze, s kojima smo potvrdili koncept koji će biti u okvirima vladinih mera za suzbijanje infekcije”, izjavio je direktor mitinga u Oslu, legendarni skakač uvis Štajnar Hoen.