"Povratak na stazu kao medalja, boriću se za Tokio"

Vesti atletika 10. maj. 202020:25 > 20:31
Podeli:
Privatna arhiva

Slađana Perunović, atletičarka iz Crne Gore i vlasnica državnih rekorda od 800 metera do maratona, devojka koja je dva puta učestvovala na Olimpijskim igrama, a sada sanja plasman u Tokio, sa velikim zadovoljstvom je dočekala popuštanje mera.

Iluzorno je trošiti reči koji je sportistima teško padao period koji su morali da provedu u kućnim uslovima, iako su navikli na svakodnevne treninge, takmičenja i putovanja. Trening u kućnim uslovima jeste mala zamena, ali je miljama daleko od onoga što je potrebno za profesionalnog sportistu, za nekoga ko želi da se do poslednjih atoma snage bori za mesto na trećim uzastopnim Olimpijskim igrama.

„Teško je opisati minulih mesec dana. Umesto da odradim trening od 20 kilometara, bila sam kući i sve se svodilo na određene vežbe snage i neku šetnju koliko je to bilo moguće. Baš zbog toga, otvaranje Trebjese slavila sam kao medalju“, naglasila je Slađana Perunović i nastavila:

„Neizmerno sam srećna što se situacija u Crnoj Gori stabilizovala, što je sve bolja u regionu. Pravovremene mere uz maksimalnu disciplinu građana su dovele do toga da se sačuvamo od globalne pošasti, ali svi moramo da budemo svesni da ništa nije gotovo, da i dalje moramo da ostanemo maksimalno disciplinovani i odgovorni, jer se pobednička taktika nikada ne menja“.

Norma za plasman na Olimpijske igre za muški maraton je 2:11:30, a za ženski: 2:29:30. U obe konkurencije će učestvovati po 80 takmičara, a jasno je da norme koje praktično garantuju borbe za medalju, neće uspeti da ispune svi, nego će većina atletičara do Tokija nastojati da stigne na osnovu IAAF bodova, koje će prikupljati na zvaničnim takmičenjima i maratonima od decembra meseca, naravno ako uslovi to dozvole, a svi se nadaju i veruju da hoće.

„Olimpijske igre su nešto posebno, jer to predstavlja projekat za koji se gotovo četiri godine spremate. Norma je zaista neverovatna i jako teško dostižna. U pitanju je vreme koje vam na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama može doneti i medalju. U periodu koji sledi, u dogovoru sa trenerom Dragom Musićem i Atletskim savezom Crne Gore, napravićemo plan rada, kako bi se što pre vratila u optimalnu formu, a zatim ćemo kako se situacija bude stabilozovala širom planete, a verujem da hoće, praviti planove po pitanju takmičenja na kojima ću učestvovati sa ciljem da prikupim dovoljno bodova za mesto u Japanu. Ponaviću još jednom, mesto na Olimpijskim igrama niko ne može da obeća, ali borbu do poslednjih atoma snage može. Upravo to i obećavam“, naglasila je Slađana Perunović za Sport Klub.