ASCG: Spremna pomoć klubovima i atletičarima

Podeli:
ASCG

Upravni odbor Atletskog saveza Crne Gore usvojio je izmenjeni kalendar takmičenja za 2020. godinu na osnovu preporuka nadležnih institucija i najavio pomoć klubovima i atletičarima.

Savez je prethodno, pre donošenja  kalendara obavio  konsultacije na nivou Balkanske atletske federacija u skladu sa njihovom  praksom i odlukama, o načinu realizacije takmičenja i na osnovu toga je odlučeno da prva takmičenja počnu 13. juna.

Izmenjeni kalendar sezone u ASCG počeće pomenutog 13. juna, a završiće se 18. decembra sa atletskom trkom u Podgorici. Kalendarom takmičenja predviđeno je da se održe državni šampionati za sve uzrasne kategorije u pojedinačnoj konkurenciji i to za cicibane, mlađe pionire, pionire, mlađe juniore, juniore i seniore, kao i prvenstva Crne Gore u višebojima za sve uzrasne kategorije, prvenstvo Crne Gore u polumaratonu i maratonu, prvenstvo Crne Gore u planinskom trčanju kao i prvenstva Crne Gore na 5, 10, i 50 kilometara.  

Pored navedenog, predviđeno je održavanje atletskih mitinga u Beranama,  Pljevljima i Baru kao i  održavanje maratona, polumaratona i atletskih trka povodom oslobodjenja Nikšića, Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

Savez je doneo odluku da se klubovi oslobode plaćanja dosadašnje finansijske obaveze za učešća na takmičenjima, ili ti startarine. Istovremeno,  sve  obaveze za realizaciju atletskih takmicenja u Crnoj Gori  snosiće Savez i to za nabavku medalja, diploma, pehara, plaćanje službenih lica za takmičenje (delegata, atletskih sudija i tehničkih lica za organizaciju), Savez će preuzeti na sebe i plaćanja koja se odnose na korišćenja sportskih terena, objekata za organizovanje takmičenja.

Sa Balkanskom atletskom federacijom je usaglašeno održavanje Balkanskih prvenstava za mlađe juniore, juniore i seniore, prvenstva Balkana u planinskom trčanju, prvenstva Balkana u krosu, prvenstva Balkana u maratonu i polumaratonu.

Posebna briga vodiće se o realizaciji programa najboljih atletičara  Crne Gore, kao i  o najperspektivnijim juniorima. Savez će u tom cilju i dalje finansijski podržavati sve najbolje atletičare Saveza za realizaciju njihovih planova i programa, kao i plaćanje trenera koji rade sa najboljim atletičarima.

Savez će u saradnji sa Ministartsvom sporta opredeliti  finanijska sredstva u cilju podrške i pomoći  atletskim klubovima. Poseban akcenat biće na realizaciji projekta “Dečija atletika”.

Pandemija koja je zaustavila u jednom delu realizaciju trenažnih aktivnosti nije nimalo  umanjila aktivnosti ASCG koji će sve planirane aktivnosti i obaveze za ovu godinu uspeti da realizuje, a pre svega uz podršku Ministartsva sporta i mladih Crne Gore koje je  i podržalo program ASCG za 2020. godinu, kao i podršku Cnogorskog olimpijskog komiteta u realizaciji priprema sa olimpijskim stipendijama za atletičare Saveza: Mariju Vuković, Slađanu Perunović i Kristinu Rakočević.