Dijaku zbog korupcije preti četiri godine zatvora

Vesti atletika 18. jun. 20209:16 > 9:21
Podeli:
Reuters, Gonzalo Fuentes

Francusko tužilaštvo je zatražilo četiri godine zatvora i novčanu kaznu u visini od 500.000 evra za bivšeg šefa svetske atletike Laminea Dijaka, kojem se sudilo zbog korupcije, pranja novca, te zataškavanja dopinga.

Tužioci su za njegovog sina Papu Masatu, bivšeg savetnika u Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF), tražili pet godina zatvorske kazne i takođe 500.000 evra novčane kazne.

To je bila korupcija na svim nivoima”, izjavio je glavni tužilac Arno de Lagiš u završnoj reči.

Proces protiv 87-godišnjeg Dijaka, koji je od 1999. do 2015. obavljao dužnost predsednika IAAF i protiv njegovog sina, za kojeg je izdat nalog za hapšenje, vodi se u Parizu. Osim njima dvojici, sudi se još četiri osobe, jer su svi zajedno pomogli da se od kraja 2011. godine uspore disciplinske kazne za ruske atetičare, koji su uzimali doping u zamenu za novac, te zbog favorizovanja određenih sponzorskih ugovora i prodaju televizijskih prava.

Laminea Dijaka se takođe teretilo da je omogućio svom sinu da dođe do više miliona evra u pregovorima sa sponzorima, ruskom bankom VTB, korejskom kompanijom Samsung i kineskim kanalom CCTV.