“Bolt u Londonu prevazišao atletiku kao sport”

Vesti atletika 22. jul 202018:47 > 18:48
Podeli:
Patrick Smith, Getty Images

Sebastijan Kou veruje da je ono što je Jusein Bolt postigao na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. u rangu legendarnog boksera Muhameda Alija i njegovih dostignuća u ringu.

Čuveni britanski atletičar Sebastijan Kou (63), kasnije predsednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Londonu, podsetio je u razgovoru za Eurosport na nezaboravnog sprintera sa Jamajke.

Povezano

Bolt je u Londonu 2012. odbranio olimpijska zlata na 100 i 200 metara osvojena četiri godine ranije u Pekingu, a posebno je zadivio svet kad je u fantastičnoj trci na 100 metara osvojio prvo mesto uz olimpijski rekord u vremenu od 9,63 sekunde.

Sprinter sa Jamajke je uz ta dva zlata tada pridodao i najsjajnije odličje u štafeti 4×100 m sa preponama, da bi na kraju Igara izjavio:

Sada sam legenda. Takođe sam i najveći živi sportista.“

Kou, koji je i sam imao nezaboravne trenutke osvojivši četiri olimpijske medalje, uključujući zlato u Moskvi 1980. i u Los Anđelesu 1984. na 1500m, i danas je oduševljen učinkom neverovatnog Bolta, koji je po njegovom mišljenju tada „nadmašio samu atletiku“.

Mislim da je Bolt bio neverovatan u Londonu. Sve ono što je pre toga postigao u Pekingu 2008, pa i na Svetskom prvenstvu u Berlinu godinu kasnije, sve te rekorde i podvige, u Londonu je digao na jedan neverovatan nivo„, kaže Sebastijan Kou.

Blistao je Bolt i četiri godine kasnije overivši sva ta odličja i na Olimpijskim igrama u Riju, ukupno ima osam olimpijskih zlata, ali će pečat koji je udario u Londonu zauvek biti njegova „lična karta“.

Pitanje koje uvek postavljate je: „Šta posle Bolta?“ Odgovor je: „Nikad nećete dobiti drugog Bolta! Kada se Muhamed Ali povukao, nikad niste dobili drugog Alija, ali to ne znači da nemate neke druge sjajne boksere. Tako su došli i novi sprinteri. Ali hoćemo li ikad imati nekoga koji je tako dominirao scenom i otišao toliko daleko u prevazilaženju vlastitog sporta? Ne mogu da se setim nikoga u mom životu još od Muhameda Alija, koji je imao takav globalni učinak u sportu. Zato mislim da je Bolt jedinstven„, zaključio je Kou.

Carlo Allegri/Getty Images