Ruski atletski savez platio kaznu u zakazanom roku

Vesti atletika 13. avg. 202012:36 > 12:44
Podeli:
Reuters, Dylan Martinez

Ruski atletski savez platio je kaznu od 6,31 milion američkih dolara Svetskoj atletici (bivši IAAF), zbog kršenja antidoping pravila, objavili su u sredu državni ruski mediji.

Svetska atletika je zapretila Ruskom atletskom savezu izbacivanjem iz organizacije, ako do 15. avgusta ne uplate pet miliona dolara kazne za kršenje antidoping pravila, te dodatnih 1,31 miliona zbog toga što do 1. jula nisu uspeli da plate originalnu kaznu.

Ruski atletski čelnici su pre nešto više od mesec dana tvrdili da nisu mogli da sakupe novac za plaćanje kazne.

Potencijalno isključenje Ruskog atletskog saveza (RAS) onemogućilo bi nastup ruskim atletičarima i atletičarkama na međunarodnim takmičenjima, čak i onima kojima je bio dopušten nastup kao neutralnim sportistima. RAS je u saopštenju objavio da je sredstva za plaćanje kazne dobio od ruskog Ministarstva za sport.

Kako bi izbegao suspenziju RAS još mora do kraja avgusta da podnese plan za reformu antidoping sistema, te da pokaže napredak u ostvarenju postavljenjih ciljeva za poboljšanja u borbi protiv dopinga.

Ruski sportisti su sa atletskih takmičenja isključeni na pet godina kao reprezentacija, a pojedincima je bio dopušten nastup bez nacionalnih obeležja.

Plaćanjem kazne i prihvatanjem politike „nulte tolerancije na doping”, Ruski atletski savez traži priliku za početak procesa ponovnog aktiviranja članstva u Svetskoj atletici, navedeno je u saopštenju.