DL Stokholm: Varholm umalo do svetskog rekorda

Vesti atletika 23. avg. 202018:29 > 18:33
Podeli:
Mike Hewitt Getty Images Sport

U nedelju je u održan četvrti miting Dijamantske lige.

Najbolji rezultat dana ostvario je u trci na 400 metara s preponama, svetski šampion Karsten Varholm kom je samo devet stotinki nedostajalo kako bi oborio 28 godina star svetski rekord Kevina Janga. Norvežanin je bio fantastičan na stazi u Stokholmu, ali ga je kačenje poslednje prepone omelo u rušenju rekorda iz 1992. godine. Istovremeno je popravio i evropski rekord.

Nešto kasnije, Varholm se ponovo našao na stazi. Najbrži je bio na istoj deonici ali bez prepona. Pobedio je u vremenu 45:05.

U Stokholmu je postavljen novi rekord mitinga i najbolji rezultat u svetu u sezoni u skoku s motkom. Armand Duplantis je preskočio 6.01 metara i tako oborio prethodni rekord Rodiona Gataulina iz davne 1989. godine. Šveđanin je pred nekolicinom navijača probao da preskoči 6.15, ali je bio neuspešan sva tri puta. U istoj disciplini, kod žena slavila je Holi Bredšo, u rezultat 4.69 metara.

Na 800 metara najbži je bio svetski prvak Donavan Brazir koji je slavio u vremenu 1:43.76. Bosanskohercegovački predstavnik Amel Tuka je zauzeo osmo mesto.

Lori Mjur je samo 23 stotinke nedostajalo da obori rekord mitinga, na 1.500 metara koji je 2018. postavila Cegaj. Ali je Britanka postavila najbolji rezultat u 2020. Kod muškarca u istoj disciplini slavio je svetski šampion Timoti Čeriot.

U skoku u vis, trijumfovala je osamnaestogodišnja Jaroslava Mahučik. Ona je ostvarila najbolji rezultat u svetu ove sezone skočivši dva metra. Druga je bila njena sunarodnica Levčenko, treća Australijanka Mekdermot.

U skoku udalj pobedio je Južnoafrikanac Rušval Samai, koji je u poslednjoj seriji skočio 8.09 metara. Interesantno je da je Tobijas Montler u drugoj i trećoj seriji imao rezultat 8.13, ali u finalnoj je zabeležio tek 8,06. U istoj disciplini, kod žena najbolja je Marina Bek-Romančuk, druga Ibargen, dok je trećeplasirana Kadi Sanja u drugoj seriji ostvarila lični rekord. Ivana Španović nje učestvovala zbog povrede.

Dvostruku pobedu ostvarili su Šveđani u bacanju diska. Svetski šampion Danijel Štol je osvojio prvo mesto, dok je Simon Peterson postavivši lični rekord zauzeo drugu poziciju. Četvrti je bio Slovenac Kristijan Čeh.

Sledeći miting biće održani u Lozani za devet dana i moći ćete da ga pratite na Sport Klubu.