Skakači kritikuju, organizatori i dalje eksperimentišu

Vesti atletika 25. avg. 202013:08 > 13:16
Podeli:
Reuters, TT News Agency

Ne prestaju kritike brojnih svetskih atletičara nakon što se Svetska atletska federacija (World Athletic) odlučila na eksperiment u skok u dalj na nedavnom mitingu Dijamantske lige u Stokholmu.

Naime, u glavnom gradu Švedske primenjen je nešto drugačiji format takmičenja u kojem su trojica najboljih nakon pet serija, imali još jedan skok, koji je zapravo određivao konačan plasman na vrhu.

Pobeda je na kraju pripala Južnoafrikancu Rašvela Samaiju, koji je u šestoj seriji skočio 8,09 m, iako je Šveđanin Tobijas Montler imao najduži skok dana (8,13 m), a koji je izveo u drugoj seriji.

Zadovoljan sam sa četiri skoka preko osam metara, ali nisam baš zadovoljan sistemom takmičenja”, naglasio je pobednik Samaji.

Pobedio sam na osnovu formata, a ne po dužini skoka, što nije pošteno. Naš sport je jednostavan. Ko skoči najdalje, pobeđuje, ali ne i ovoga puta. Za 8,13 m dobijate drugo mesto, a 8,09 m pobeđuje”, dodao je bronzani sa svetskog prvenstva u Londonu.

Ovo nije cirkus, ili sajam. To ne donosi uzbuđenje, samo razočaranje. Možemo li prestati da popravljamo stvari koje nisu pokvarene?”, pitao je Samaji.

Nadam se da se ovaj format neće održati”, poručio je i aktuelni svetski prvak, Jamajčanin Tadžej Gejl.

Moglo bi se dogoditi da, u poslednju seriju uđem sa rezultatom 8,05 m, a da do pobede dođem sa skokom 7.01. To nema logike. Prilično sam siguran da se takvo pravilo više neće koristiti, jer to nijedan skakač neće prihvatiti”, dodao je momak iz Kingstona.

Slično je bilo i kod atletičarki. Prvo mesto osvojila je Ukrajinka Marina Beh-Romančuk, koja je u poslednjoj seriji skočila 6,85 metara, a drugo mesto je zauzela Kolumbijka Katarina Ibargen sa 6,61, dok je treća bila Šveđanka Hadi Sanjija sa 5,73 m, iako je ona u drugoj seriji skočila 6,83.

Oglasila se i troskakačica Kimberli Vilijams, šampionka Igara Komonvelta i višestruka finalistkinja olimpijskih igara i svetskih prvenstava.

Nadam se da je ovo poslednji put da to radite. Kako je moguće da najduži skok više ne donosi pobedu?”, pitala je Jamajčanka.

Ovakav format takmičenja kritikovali su i olimpijski pobednik i svetski prvak u troskoku Amerikanac Kristijan Tejlor, pa bivša olimpijska pobednica u skok udalj Amerikanka Britni Ris, te mnogi drugi.

Izvršni direktor Dijamantske lige Petr Štasnji rekao je sredinom avgusta da je pandemija koronavirusa stvorila pravu priliku da se malo „eksperimentiše”.

Ovaj format će verojatno nagraditi sportiste koji se bolje nose sa najintenzivnijim pritiskom. Smatramo da će to doneti više drame na atletskim takmičenjima, jer ništa neće biti odlučeno pre poslednjeg nastupa”, rekao je Štasnji.