Podgorički maraton: Slađana Perunović u centru pažnje

Vesti atletika 28. okt. 202014:57 > 14:59
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Podgorički maraton zbog složene epidemiološke situacije u glavnom gradu Crne Gore biće održan 1. novembra, sedam dana ranije od planiranog, a sve neophodne pripreme su završene, tako da je sve spremno za takmičenje.

Nakon 26 godina, manifestacija će se održati na drugoj stazi. Naime sve trke će se održati u Bulevaru crnogorskih serdara na kružnoj stazi od kilometar, na kojoj se tradicionalno svake godine održava i Ultramaraton Montenegro na 50 kilometara.

Lako je mogao biti oboren rekord po broju učesnika, ali zbog mera koje su na snazi u vezi sa koronavirusom, ukupno će nastupiti oko 300 takmičara.

Imali smo 796 prijavljenih atletičara iz 47 država, tako da bi verovatno ove godine oborili rekord po broju učesnika. Međutim, zbog dobro poznate situacije sa koronavirusom i merama Nacionalnog koordinacionog tela, po kojima je propisano u kojim i kakvim okolnostima možemo organizovati takmičenje, doneli smo odluku da učestvuje oko 300 atletičara iz 15 država, kako bi ispoštovali sve mere, jer će u svim trkama nastupiti po 100 učesnika”, objasnio je Milan Madžgalj, generalni sekretar Atletskog saveza Crne Gore.

Organizacijom manifestacije predviđeno je da se održe trke na pet i deset kilometara, polumaraton i maraton. Promoter manifestacije biće Slađana Perunović, aktuelna državna rekorderka od 800 metara do martona i atletičarka koja je dva puta učestvovala na Olimpijskim igrama.

Popularna “gazela iz Nikšića” sanja plasman i na treće Olimpijske igre, a sistem kvalifikacija je promenjen, pa će se mesto u Tokiju obezbeđivati na osnovu prikupljenih bodova sa maratona koji imaju licencu Svetske atletske federacija. Slađana u Podgorici, počinje sa skupljanjem bodova za Japan.

Srećna sam što ću imati priliku da budem promoter maratona u Podgorici, manifestacije po kojoj je Crna Gora prepoznatljiva u Evropi i svetu. Šteta je što se dosta toga promenilo zbog virusa, ali najvažnije je da ćemo imati priliku da se maraton održi. Očekujem kvalitetnu i jaku konkurenciju, a kružna staza nije uobičajena, ali verujem da ćemo se svi brzo adaptirati na nove uslove” rekla je Slađana Perunović.

Podgorički maraton ove godine biće održan 27. put, a prvi put na novoj trasi. Prethodnih godina maratonci su prolazili kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi, a start i cilj maratona bio je na podgoričkom gradskom trgu.

Svečano otvaranje zakazano je za 9 časova, dok će polumaratonska i maratonska trka startovati u 11 časova. Prisustvo publike nije dozvoljeno.